Опасни ли са бебешките кехлибарени герданчета за зъбки?

Никненето на зъбките на бебетата обикновено започва около 6-ти месец. В най-честият случай то е съпроводено от дискомфорт, а в по-редки – болка и дори вдигане на висока температура.

 

Ако и вашето бебе има проблеми с никненето на първите зъбки, най-вероятно вие – както и всички родители – търсите начин да му помогнете да се почувства по-добре и то бързо. За съжаление бебешките кехлибарени герданчета за зъбки не само не помагат, те също така не са безопасни. Тук ще ви кажем защо е така и ще ви предложим алтернативни решения, за намаляване на дискомфорта на бебето ви.

 

Какво представляват бебешките кехлибарени герданчета за зъбки?

 

В най-честия случай, бебешките кехлибарени герданчета се изработват от Балтийски кехлибар. На теория, когато бебето носи такова герданче, топлината от тялото му задейства отделянето на малко количество масло, което съдържа сукцинова киселина – естествено срещащо се в организма вещество. Смята се, че абсорбцията на това масло има обезболяващ ефект върху подутите и възпалени венци.

 

бебе, кехлибарени герданчета, зъбки

 

Митове за използването на бебешките кехлибарени герданчета за зъбки

 

Може би сте чували, че сукциновата киселина, отделяща се от кехлибарените мъниста, действа като природно обезболяващо. И въпреки че герданчетата наистина не съдържат лекарствени препарати и са изработени от напълно естествени съставки, не съществува медицинско доказателство, че маслото, което се отделя от тях има обезболяващо действие.

 

Рискове, свързани с използването на бебешките кехлибарени герданчета за зъбки

 

Вижте още: Най-често срещаните симптоми предхождащи пробива на зъбите

 

Независимо дали вярвате, че кехлибарените герданчета имат обезболяващ ефект, трябва да имате предвид, че мънистата могат да бъдат опасни за бебето ви. Повечето педиатри препоръчват да не ги използвате по следните причини:

 

Въпреки че герданчетата не са предвидени за дъвкане, шансът бебето ви да се опита да напъха герданчето в устата си е голям. При това положение рискът то да се задави с мънистата е доста висок, дори ако го следите внимателно.

 

Носенето на герданче повишава риска от задушаване. Всъщност, поставянето на каквото и да е около шията на бебето не е добра идея.

 

бебе, кехлибарени герданчета, зъбки, венци

 

Имайте предвид, че всеки тип герданче за зъбки, независимо дали то е изработено от кехлибар, дърво, гума или друг материал, повишава риска от задавяне или задушаване.

 

Алтернативи на бебешките кехлибарени герданчета за зъбки

 

На пазара се предлагат множество играчки, чието предназначение е облекчаване на болката от никнещите зъби на бебетата. Можете да опитате следните варианти:

 

Гризалки и чесалки

 

Дърво, пластмаса, гума – гризалките и чесалките, направени от тези материали облекчават болката във венците, благодарение на натиска, който упражняват върху тях. Повърхностите с различни текстури действат по-добре, но и гладките могат да свършат работа.

 

Вижте още: Как да разберем кога ще пробият млечните зъбки на бебето?

 

От гледна точка на безопасността е добре да изберете по-големи гризалки и чесалки, без по-малки части, които могат да се отчупят и да задавят бебето. Ако не сте сигурни дали дадена играчка е безопасна, имайте предвид, че ако може да се събере в хартиена кърпичка или в ролката от тоалетна хартия, значи е твърде малка за бебето ви.

 

бебе, кехлибарени герданчета, зъбки, гризалки и чесалки

 

Охлаждащи гризалки и чесалки

 

Охлаждането на венците на бебето има сериозно обезболяващо действие, което спомага за намаляване на болката и възпалението. Охладените кърпи за гушкане, които имат възелче на ъгъла (за по-лесно дъвкане) вършат чудеса. Можете да ги потопите в чай от лайка, за да повишите успокояващото им действие. Също така можете да се снабдите с охлаждащи гризалки и чесалки.

 

Вижте още: Никненето на зъбките

 

Друго, което можете да опитате, е да дадете на бебето си замразена кърма, замразени банани или ябълково пюре. Замразените продукти не трябва да са твърди, за да не наранят чувствителните бебешки венци. След като приключи с тях е хубаво да почистите устата на бебето, за да предотвратите появата на кариеси по растящите зъбки.

 

Масаж

 

Лекият масаж на венците на бебето може поне временно да облекчи болката. Преди да го направите е важно да измиете ръцете си. Бъдете готови за периодично захапване на пръста.

 

бебе, кехлибарени герданчета, зъбки, гризалки и чесалки

 

Лекарствени препарати

 

Ако бебето ви изпитва огромен дискомфорт и болка и нищо от изброеното до тук не върши работа, попитайте лекаря си за лекарствен препарат за облекчаване на симптомите. На пазара се предлагат различни билкови гелчета за венци, подходящи за бебета.

 

Добави коментар