овес, каша, сини сливи, овесена каша

Овесена каша със сини сливи

Зърнените каши традиционно са една от първите храни, с които се захранва бебето. Съществуват много видове – оризови, овесени, царевични и т.н. Класическите овесени ядки са лесни и бързи за готвене Освен това са много вкусени и са чудесен източник на фибри, витамини и минерали за бебето ви. Съчетанието с малко плодово пюре, от банани или сливи например, е още по-вкусно и полезно.

 

Предлагаме ви една рецепта за овесена каша със сини сливи, която е подходяща за бебета над 6 месеца.

 

Необходими продукти:

 

¼ ч. (30 гр) овесени ядки

4 сушени сливи, без костилки

 

овес, каша, сини сливи, овесена каша

 

Начин на приготвяне

 

Поставете ядките в кухненския робот и ги смелете добре, докато станат съвсем фини. В малка тенджерка смесете смления овес с 1 ч. вода (250 мл). Оставете да заври на средно висока температура, а след това намалете до ниска.

 

Варете овеса, като непрекъснато разбърквате, докато сместа се сгъсти добре – около 5-6 мин. Уверете се, че текстурата е подходяща за вашето бебе. За да стане по-фина кашата, можете да добавите малко вода или кърма. Свалете от огъня и оставете да изстине до безопасна температура.

 

Четете още: Йогурт и боровинки – храна за бебчо

 

В друга малка тенджера сложете сушените сливи с ¾ ч. (180 мл) вода. Варете докато сливите станат съвсем меки – около 8 мин. Свалете от огъня и ги оставете да се охладят. Пасирайте ги с пасатор или кухненски робот. Ако сместта е прекалено гъста, добавете още малко вода.

 

Когато сте готови, сложете на вашето бебче от овесената каша, заето с част от пюрето от сини сливи. Можете да държите останалата част в хладилника в херметически затворено контейнерче до 3 дни или пък да замразите за срок от 3 месеца. Сервирайте на бебето си около ¾ ч. овесена каша с ¼ ч. сини сливи. 

Добави коментар