Обратима ли е вазектомията?

Вазектомията е процедура, при която семепровода в тестисите се привързва, за да се предотврати излизането на сперматозоиди по време на еякулация. Въпреки това, ако вие и партньорът ви по-късно решите, че искате да имате бебе, има различни варианти, върху които може да помислите.

 

1. Консултирайте се с уролог

 

Това е лекар, който специализира в мъжката полова система. Урологът ще вземе подробна анамнеза и ще определи как да се действа в бъдеще, за да забременеете възможно най-лесно и бързо. Освен това, урологът ще прецени, дали партньорът ви има някакви проблеми с плодовитостта, различни от вазектомията.

 

Препоръчително е вие също да се консултирате с гинеколог, за да се уверите, че нямате никакви проблеми с плодовитостта, които биха могли да попречат на успешното ви забременяване след обръщането на вазектомията.

 

вазектомия, стерилитет, обръщане, бременност, забременяване, сперматозоиди

 

2. Насрочете момент за обръщане на вазектомията

 

Това е процедура, която трябва да се направи при лекаря. Използва се локална упойка и става сравнително бързо – за около 30 мин. Не е лошо и вие да придружите партньора си за морална подкрепа, ако той не поиска друго, разбира се.

 

След процедурата, партньорът ви вероятно ще изпитва някаква болка или дискомфорт, така че е препоръчително да шофирате вие или да използвате такси.

 

Четете още: Може ли уретрата да блокира?

 

3. Извършване на процедурата

 

Сперматозоидите се образуват в тестисите, а след това се прехвърлят в епидидимиса, за да узреят. От там, те минават през семепровода и в крайна сметка се присъединяват към уретрата за еякулация. При вазектомията семепровода се прекъсва, за да предотврати преминаването на сперматозоидите при еякулация.

 

Обръщането на вазектомията може да се извърши по два начина. Първият е чрез закрепване на двата прекъснати края на семепровода. Това се прави по-често. Вторият начин е чрез сглобяване на семепровода директно с епидидимиса. Това се прави едва, когато първият метод е неприложим.

 

вазектомия, стерилитет, обръщане, бременност, забременяване, сперматозоиди

 

4. Помогнете на партньора си да се възстанови

 

Възстановяването от тази процедура обикновено не отнема повече от няколко дни. Партньорът ви може да има някаква болка в скроталната област, но това може да се потисне с обикновени болкоуспокояващи.

 

Повечето мъже не се нуждаят от особено силни болкоуспокояващи, но гледайте все пак да предвидите и тази възможност. Обсъдете я с лекаря си – може той да ви напише рецепта, която да използвате в случай, че партньорът ви се нуждае от по-силно болкоуспокояващо.

 

Четете още: Вазектомия и забременяване – психологически аспекти

 

5. Въздържайте се от сексуална активност

 

Не правете секс с партньора си най-малко една седмица след процедурата. Понякога двойките се въздържат няколко седмици след процедурата, тъй като мъжът изпитва дискомфорт, а понякога се наблюдават и капчици кръв с еякулацията.

 

Ако това се случи, вероятно ще отмине от само себе си в рамките на няколко седмици след процедурата. Ако кървенето е обилно, а болката и дискомфорта не се подобряват, трябва да потърсите допълнителна помощ от лекаря си.

 

вазектомия, стерилитет, обръщане, бременност, забременяване, сперматозоиди

 

6. Вашият партньор трябва да спазва лекарските указания

 

Урологът вероятно ще назначи профилактични прегледи, за да провери състоянието на партньора ви. Той трябва да види броя на сперматозоидите и да прецени дали процедурата в крайна сметка е била успешна.

 

Имайте предвид, че успеваемостта при обръщането на вазектомията е приблизително 60% от случаите. Това зависи от възрастта на мъжа и преди колко време мъжът си я е направил. Колкото по-кратко е това време, толкова по-голям е шансът за добри резултати.

 

Четете още: 7 начина да избягате от еректилната дисфункция

 

7. Ако обръщането на вазектомията е успешно, вие ще забременеете съвсем нормално

 

Ако процедурата е успешна, вие можете да забременеете след полов акт, както всяка друга двойка. Това означава, че партньорът ви вече не е „стерилен“ (вазектомията вече не функционира изобщо). Това означава, че след евентуално забременяване и раждането на вашето бебче, ще се наложи да обсъдите други алтернативни методи за контрацепция.

 

Снимки: dhammza, MilitaryHealth, LouisvilleUSACE Foter.com

Добави коментар