Обичай и през другите 364 дни

Автор: Лина Филипова

 

Никак не е лесно да обичаш. Ако обичаш истински, сигурно го знаеш? Събираш постоянно едни и същи чорапи от пода, налага се да търкаш втора употреба паста за зъби от мивката, ръката ти нон стоп е синя, защото на гаджето ти рамото е доста ръбесто, всеки месец през една „специална“ седмица искаш да отидеш на хотел, мотел, или където и да е далеч от вкъщи. И това никак не е всичко. Но признай си, ти обожаваш всичко това. Ако половинката ти я няма, веднага забелязваш липсата на чорапи по пода, но това никак не те кара да се чувстваш по-добре, нали?

 

Защото обичаш. Обичаш вредните навици, дразнещите навици, изнервящите навици и като цяло всички навици на твоя човек. Разбира се, че те дразнят, няма как да не те дразнят, но това не пречи да ги обожаваш.

 

Вижте още: Историята на Свети Валентин

 

Любовта не е нещо, което се празнува на определена дата. Ама изобщо! Празнуваш рождения си ден, Коледа, някоя годишнина, но не можеш да празнуваш любов. Разбираш ли колко е абсурдно – празнуваш това, че обичаш! Обичането не се празнува, то се чувства. Като обичаш, обичаш всеки ден. Всяка сутрин, докато мразиш света, преди да пиеш кафе – обичаш, докато отиваш на работа в миризлив, претъпкан автобус – обичаш, докато си ужасно изморен, но трябва тепърва да сготвиш – пак обичаш.

 

Докато обичаш, цялото ти същество обича. Лицето ти обича, тялото ти, ръцете ти, гласът ти – и той обича. Когато всички се сещат да обичат, обичай и ти, няма нищо лошо, но не забравяй да обичаш и преди това, и след това, непрекъснато.

 

Ти нуждаеш ли се от някаква дата, от празник, от каквото и да е, за да обичаш? Нуждаеш ли се от букет орхидеи през февруари или ще се зарадваш на януарско кокиче, откъснато по пътя към вкъщи – ей така, без повод? Нуждаеш ли се от луксозни бонбони или домашен кекс със сърчице от пудра захар ще те зарадва? Наистина ли имаш нужда да си в Дубай (или където и да е), за да обичаш или ти се е случвало да се озовеш 5 пръста над земята в очакване за среща на някоя автобусна спирка?

 

Вижте още: Да обичаш със сърцето си

 

От какво се нуждаеш? От Св. Валентин или от обич? Когато обичаш, обичай всеки ден, обичай всеки миг, имаш 365 дни да обичаш, възползвай се от всеки един от тях, не чакай цветята да станат тройно по-скъпи, не чакай да окичат всички павилиончета със сърчица и плюшени играчки – не чакай изобщо! Обичай веднага, днес, утре, март, април, май… Обичай и в шестък, защото никога не знаеш дали догодина ще празнуваш Св. Валентин или Трифон ЗарЯзан. Не чакай да дойде празник – създай такъв!

 

Какво правиш?! Защо още се занимаваш пред компютъра си? Нищо ли не разбра от всичко, което прочете? Отиди бързо да кажеш на половинката си, че я обичаш! Направи домашна торта или запали свещичка, ако искаш просто загаси лампата и прегърни любимия човек, защото времето за обичане е точно сега, не отлагай нито минута повече!

Добави коментар