Обезболяване по време на раждането

За всеки етап от раждането съществуват различни медикаментозни варианти. Макар че, повечето може да се използват при самото излизане на бебето, някои са по-подходящи за началото на болките, други дават облекчение само при действителното раждане, а трети се използват само при секцио. Вариантите са:

 

Системна аналгезия.

 

Прави се коктейл от медикаменти или се прилагат по-отделно. Обикновено се вливат венозно, но може да се прилагат и мускулно. Правят контракциите по-малко мъчителни – може все още да усещате някаква болка, но не ви е грижа особено за това. Често предизвикват сънливост и ви помагат да си починете. Понякога обаче причиняват гадене и объркват или замъгляват съзнанието на някои жени.

 

Понякога е добре да се започне с малка доза, за да се види дали медикаментът ви понася, и след това да се прибави останалата. Макар че медикаментите минават през плацентата, вашият метаболизъм ги отстранява от организма на бебето преди излизането му, така че да не му навредят, ако се инжектират рано или по средата на раждането. Системни медикаменти не се дават, когато наближава да излезе бебето, тъй като част от тях могат да останат в организма му при раждането.

 

раждане, обезболяване, медикаменти

 

Четете още: Истината за болката от раждането

 

Местна упойка

 

Анестетикът /най-често лидокаин/ се инжектира директно в участъка между влагалището и ректума точно преди епизиотомия или преди излизането на бебето. Повечето лекари и акушери използват локална анестезия и докато шият разкъсванията на родилния канал.

 

Обща упойка

 

Общата анестезия, или с други думи заспиването, обикновено се използва само в спешни случаи – например, ако бебето трябва да бъде извадено с цезарово сечение; наложителна употреба на форцепса, при дадени обстоятелства в момента на изгонването; ръчно отлепване на плацентата, ако не се отдели сама; Тъй като общата анестезия е в състояние да премине през плацентата, изваждат бебето веднага щом заспите.

 

Четете още: Естествени методи за по-леко раждане

 

Пудендален блок

 

При тази процедура през стената на влагалището се инжектира анестетик в пудендалния нерв от двете страни, за да се облекчи болката във влагалищния отвор, докато бебето излиза. Действа сравнително добре и е напълно безопасна.

 

Спинален блок

 

Наподобява на епидуралната анестезия по това, че в течността около гръбначния ви мозък се инжектира малко количество медикамент. Той прави долната половина от тялото ви безчувствена за около 90 минути, с което предотвратява всякакво напъване. Тази упойка се използва при секцио и понякога при раждане с форцепс.

 

раждане, обезболяване, епидурална, упойка

 

Епидурална упойка

 

Това е най-често използваната упойка при раждане. Епидуралната анестезия действа, като разпределя малки количества медикамент по нервите около гръбначния стълб с помощта на малък катетър в гърба. Тя облекчава болката от контракции, но запазва осезанието. Може да усетите известна вцепененост в краката, но вероятно ще сте в състояние да ги движите.

 

Четете още: „Ходеща” упойка

 

Някои болници предлагат ходеща епидурална анестезия, която ви помага срещу болките, но не ви кара да чувствате краката си немощни. Тъй като отнема чувствителността на родовия канал, епидуралната упойка намалява и болките от напъването, докато бебето излиза. Макар, че с нея етапът на напъването се удължава, повечето жени са в състояние да напъват докрай и се справят чудесно. Тази упойка се препоръчва когато жената ще има близнаци или има вероятност да се наложи секцио. Понякога упойката помага майката да се отпусне и ускорява раждането, а ако поради болките жената се страхува да се напъва ще е в състояние да го направи по-добре, ако й се направи епидурална анестезия.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимки: Shutter Daddy, JoshSchulz, higlu / Foter.com

Добави коментар