Няколко неща, които да направиш, ако съпругата ти е в следродилна депресия

Какво се случва, когато майката на новороденото ви дете казва: „Знам, че не трябва да се чувствам по този начин, но наистина не харесвам това дете?“. Вие си мислите „Това ли е същата жена, с която създадохме семейство няколко месеца преди това?“. Тя просто не е същата след като бебето се роди. Тя изглежда депресирана през цялото време. Тя не иска да яде, а просто спи по цял ден. Може ли да има следродилна депресия? Ако е така, какво може да направите за нея?

 

В следващите редове ще прочете няколко предложения, които съпрузите могат да направят за своите партньорки, когато те имат следродилна депресия.

 

Четете още: Следродилна психоза

 

Осъзнайте, че това е биологично

 

Следродилната депресия е диагностицирано, остро психично разстройство. Тя се квалифицира по същите критерии като депресивните разстройства, само че е в следствие на раждането на дете. Малко след раждането в тялото на жената настъпват множество промени. Много лекари посочват, че драстичната промяна в хормоните, кръвният обем и налягането, сърдечно-съдовата, имунната система, както и метаболитните функции могат да допринесат за промени в емоционалната и психическата стабилност.

 

Тези промени могат да окажат значително влияние върху чувството на умора и депресия. Всички системи в организма влияят на това как нашите мозъци функционират и как ние от своя страна възприемаме света. Като съпруг, важно е да разберете тези промени и да не обвинявате майката или да изисквате тя просто да промени отношението си.

 

депресия, майка, дете, баща, новородено, психическо разстройство

 

Осъзнайте, че биологията не е независима от околната среда

 

Фактът, че нейните чувства са били повлияни от биологията, което е извън нейният контрол, не означава, че тя е обречена да остане така завинаги. Биологията може да бъде повлияна от околната среда, взаимоотношенията, начина на живот, стресови фактори, които са вътре в нейния спектър на контрол.

 

Биологията може да бъде повлияна, чрез различни упражнения, практики, лекарства, витамини и терапии. Говорете с жена си за това, какво се случва с нея и се консултирайте с вашия лекар и други, които са преживели следродилна депресия. Има онлайн ресурси, от където може да потърсите помощ.

 

Четете още: Какви са знаците на следродилната депресия?

 

Отнасяйте се към нея с доброта и търпение

 

Майката изживяваща следродилна депресия е достатъчно разстроена вътрешно, тя не се нуждае и от външни разочарования. Съпругът може да бъде източник на утеха и подкрепа в свят, на който не му пука или дори не знае, че жената е в депресия. Също така говорете с мек тон и мили думи, което може да направи света да изглежда по-приветлив.

 

депресия, майка, следродилна, подкрепа, съпруг, новородено

 

Помагайте в грижите за бебето

 

Шансовете съпругата ви да е претоварена от задоволяването на нуждите на вашето бебе са големи. Можете да помогнете за облекчаването на това чувство на стрес. Когато бебето плаче, или се нуждае от смяна на пелените или просто да се поноси, поемете част тези грижи, като така ще и осигурите малко време да остане сама със себе си.

 

Четете още: Хоби за следродилна депресия

 

Осигурете добри възможности мама да се свърже с бебето

 

Майки със следродителна депресия често се борят за връзка с тяхното бебе. Детето може да им напомня за всичко, което ги плаши. Днес повечето майки са много заети или се нуждаят от допълнителна помощ да се осигури спокойствие, непрекъснати моменти за просто наслаждаване на спокойното време прекарано с новороденото. Това може  да бъде полезно за един съпруг да помогне с домакинските задължения и други затруднения, които майката има.

 

Бащите могат да предоставят и някои грижи за бебето, когато бебето е нещастно и да предостави бебето на майката, когато спи спокойно. Един баща също може да прекарва време насаме с майката да се възхищава и да обсъжда колко красив, величествен и важен е елемента, който са създали – детето. 

 

Снимки: masochismtango, grosdab, Kamila Gornia Foter.com

Добави коментар