Няколко въпроса, които всеки баща трябва да си зададе

Добрият баща знае каква е ролята му в семейството. Той знае, че е модел на подражание на сина си иго учи как да бъде добър мъж. Освен това е модел на подражание и за дъщеря си и ѝ показва какво трябва да очаква от нейния съпруг и бащата на децата ѝ.

Всеки баща трябва да намери време да си отговори на следващите 5 въпроса:

Колко добре познавам себе си?

Добрият баща е наясно със себе си като човек и осъзнава колко важен е за семейството си. Той познава своите настроения, чувства и емоции, възможности. Знае в какво е силен и как да се справя с предизвикателства. Той е отговорен за поведението си и знае, че неговото израстване зависи от това колко добре се познава и се приема. Той също осъзнава, че умението му да общува с децата се влияе от изборите, които той е направил за себе си.

Колко добре се грижа за себе си?

Добрият татко се грижи за себе си. Той си прави годишни медицински прегледи, яде правилните храни, упражнява се, за да остане във форма, учи за света, в който живее. Има силна връзка със семейството си и други контакти, и избира приятели, които да го подкрепят. Той е модел за децата си, уважава и развива себе си.

Вижте още: Баща и син – забавлявайте се заедно

Колко добър баща съм?

Добрият татко познава своята роля в семейството си. Той знае, че е модел на подражание за синовете и дъщерите си. Той знае, че ако е възможно, той трябва да се включи в ежедневието на децата си от събуждането им. Да им помага за храненето и обличането. Да ходи на родителски срещи, да ги подкрепя в спортни и други интереси, да им помага с домашните, да ги завива през нощта. Той използва познанията и уникалните си умения , за да може той и съпругата му да допринасят към отглеждането на децата. С други думи, той не вижда разлика между майчинство и бащинство.

Колко добър родител съм?

Добрият баща помага на децата си да се развият. Той знае как родителските му умения помагат за развитието на физически, емоционални, интелектуални, социални, духовни и творчески нужди на децата. Неговите деца му имат доверие и се чувстват сигурни с него, защото той се грижи за тях и ги обогатява чрез използване на доказани родителски умения. Той използва дисциплината, за да учи и напътства децата си, а не за да ги заплашва, което им вреди.

Вижте още: 5 начина да бъдете страхотен баща

Какво е вашето отношение?

Добрият татко поддържа здрава връзка с децата си, с майката на децата му, и други членове на семейството, приятели и общността. Той знае и преценява как взаимоотношенията оформят живота на децата му. Добрият баща знае, че отношението към съпругата му/майката на децата му им влияе и прави всичко възможно, за да поддържа добри отношения с тях. Той подобрява уменията, които има, за да общува с другите хора.

Добави коментар