Нормално ли е да губя косата си след раждане?

Всички нови майки имат косопад, макар че някои от тях губят повече коса отколкото други. Защо се случва това? По време на бременността, промените в нивото на хормоните ви правят така, че косата ви да е във фаза покой за по-дълго, така че вие губите по-малко коса на дневна база (може би сте забелязали, че косата ви е по-гъста тогава).

 

След като сте родили и вашите хормони са се нормализирали, обикновено около 12 седмици след раждането, се сменя фазата на косата. Тогава е възможно косата ви да започне много да капе и да имате усещането, че кичури коса остават в ръцете ви. 

 

След раждането ще започнете да губите 2-3 пъти повече коса, но не се притеснявайте, няма да оплешивеете. 

 

Четете още: Как може да се отървете от стриите след раждане?

 

Малко са нещата, които можете да направите за да спрете косопада, но бъдете търпеливи. Косата капе най-много по време на миене, така че за момента започнете да използвате по-малко шампоан и винаги, когато е възможно, оставяйте косата си да съхне по естествен начин, което ще намали косопада.

 

красота, коса, раждане

Използвайте шампоан против косопад или такъв за тънка и изтощена коса. Вземете си хубав балсам и разресвайте косата внимателно, за да не я дърпате допълнително.

 

Може да забележите хубава „бебешка” коса по линията на горната част на челото, след като периода с капането на косата е приключил. Ако новата коса не изглежда добре, обмислете да си оформите прическа с бретон, за да я прикриете. 

 

В срок до 6 месеца, косата ви трябва да се върне в нормалното си състояние и гъстота, но също така можете да откриете, че текстурата на косата ви никога няма да бъде същата. Може да бъде на вълни или изправена, мазна или суха, за разлика от преди бременността. Това вероятно се дължи на хормоналния катаклизъм, който току що сте преживяли.  

 

Ако загубата на коса не спира, посетете лекар. Това може да е знак, че имате ниско съдържание на желязо, което не е съвсем необичайно за новите майки.

 

Снимки: marin FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар