Нормално ли е бебето ми да има миризма на тялото?

Вероятно сте запознати с характеристиката на бебешката миризма. "Млечна" може да бъде добро описание за нея. Бебетата може понякога да имат и кисел мирис, ако повръщат, потят се или са изцапани. Малките деца имат къси вратлета и много мазнини, така че храната и потта могат да попаднат в гънките и да започнат да миришат. Но в банята би трябвало лесно да отстраните този проблем.

 

Въпреки това, някои специфични миризми по тялото на бебето или в урината му, могат да бъдат причина за безпокойство, тъй като това е признак на нарушения, които пречат на вашето бебе да преработва някои вещества правилно.

 

Четете още: Мит ли е хиперактивността на бебетата?

 

Те могат да включват:

 

Миризма на риба – Триметиламинурия или Синдром на рибната миризма, е рядко генетично нарушение. Организмът на хората страдащи от него, периодично отделя неприятна миризма на риба. Синдромът на рибената миризма се причинява от дефект в гена FMO3, който всъщност възпрепятства способността на организма да разгражда компонента триметиламин.

 

бебе, миризма, здраве

 

Миризма на зеле – Tyrosinemia type 1 или Метионин малабсорбция, представлява неспособността на организма да абсорбира метионин, който трябва да се получава от храната. Това заболяване може да възпроизведе и гранясал, малцов мирис.

 

Миризма на кленов сироп – Maple syrup urine disease. Това е метаболитно заболяване, което засяга разграждането на аминокисилините левцин, изолевцин и валин. Названието идва от отличителната сладка миризма в урината на бебетата.

 

Четете още: Как да стимулирате мозъка на новороденото?

 

Миризма на влага – Фенилкетонурия. Това е автозомно рецесивно генетично заболяване, характеризиращо се с мутация в гена за чренодробния ензим фенилаланин хидроксилаза. При всички новородени се прилага скрининг за това заболяване, като в първите 3 до 5 дни след раждането се взима кръвна проба от петичката. Симптомите на Фенилкетонурията включват: гърчове, албинизъм, характерна миризма на урината. Ако не бъде диагностицирано навреме, може да се развият микроцефалия, проблеми в развитието на централната нервна система, хиперактивност, отклонения е ЕКГ, гърчове, а по-късно и затруднения с обучението.

 

бебе, миризма, здраве

 

Миризма на хлор – Hawkinsinuria. Това е автономно, доминиращо метаболитно нарушение засягащо метаболизма на тирозин.

 

Миризма на потни крака – Глутарова ацидурия 2 е рецесивно автозомно метаболитно нарушение, което се характеризира с дефекти в способността на организма да се използва протеините и мазнините за енергия.

 

Четете още: Кога мога да започна да използвам регулярно сапун за бебето ми?

 

Плодов дъх – Диабетна кетоацидоза. Диабетната кетоацидоза представлява тежко, остро настъпващо усложнениe при болни от захарен диабет. Получава се в резултат на натрупване на кетонни продукти, породено от нарушение на метаболизма на въглехидратите.

 

Ако забележите някои от тези миризми, обадете се на лекаря за съвет.

 

бебе, здраве, миризма

 

Разбира се, след като децата влязат в пубертета потта им добива миризма. Това може да се случи и по-рано при някои деца, които минават през това, което се нарича преждевременен пубертет. При момичетата, това означава развитие на маркерите на пубертета – гърди, окосмяване по тялото, миризма на тялото преди седем или осем години. Момчетата, имащи преждевременен пубертет може да развият окосмяване по тялото, дълбок глас, миризма на тялото или други признаци на пубертета преди 9 годишна възраст. 

 

Снимки: David Castillo Dominici, Patrisyu, Serge Bertasius Photography FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар