Нормалното раждане – част 2

Автор: д-р Виденов

II САГБАЛ „Шейново”

 

Продължава от: Нормалното раждане – част 1

 

Първи период на раждането

 

Това е най-продължителният етап, като времетраенето му е различно и зависи от: силата на маточните контракции; големината и предлежанието на плода; таза на раждащата жена; състоянието на околоплодния мехур – запазен или пукнат; обезболяването на раждането; индивидуалните особености на раждащата жена.

 

Под влияние на родилните контракции маточната шийка постепенно се скъсява и изглажда. След това външният ѝ отвор (към влагалището) постепенно се разширява. През този период на раждането настъпва спонтанното или изкуствено пукане на околоплодния мехур. Първия период на раждането се състои от латентна и активна фаза.

 

раждане, фаза, контракции, разширение на маточната шийка

 

Латентната фаза започва от момента на поява на редовни маточни контракции и продължава до разширение на маточната шийка до 4 см. Латентната фаза е най-продължителна – при първораждащи може да продължи около 20 часа, а при многорождали – 14 ч. Ако е запазен околоплодния мехур и маточните контракции са през различни интервали, бременната може да остане в домашна обстановка.

 

Четете още: Истината за болката от раждането

 

Активната фаза започва при разширение на шийката от 4-5 см и завършва с пълното разширение на шийката (около 10 см в диаметър). Успоредно с разширението на маточната шийка започва и спускането на предлежащата част на плода (най-често главата), която именно достига до тазовото дъно при пълно разширение и тогава се притиска правото черво (ректума), което предизвиква усещане за дефекация. 

 

раждане, фаза, контракции, разширение на маточната шийка

 

Втори период на раждането

 

Вторият период на раждането започва с пълното разширение на маточната шийка (около 10 см в диаметър) и завършва с раждането на бебето. При пълно разширение на маточната шийка ще се преместите от предродилна в родилна зала.

 

Вторият период на раждането продължава 30 мин. – 1 час. Контракциите стават все по-чести, продължителни и силни. Под тяхно влияние главичката на бебето стига до дъното на таза, което предизвиква дразненене за дефекация. За по-нататъшното придвижване започват да помагат и коремните мускули (коремна преса). Тяхното енергично свиване създава напъна, който се присъединява към контракцията. Всеки напън продължава около 10 секунди. Интервалите между напъните в началото са около 2 минути и стигат до няколко секунди. С всеки напън бебето се придвижва все по-напред.

 

Четете още: Естествени методи за по-леко раждане

 

Когато при напън главичката на бебето започне да се вижда през отвора на влагалището, се казва, че тя се „врязва“. В паузата между напъните тя все още се връща обратно. В този момент при необходимост се прави епизиотомия (разрез с цел разширяване входа на влагалието и улесняване преминаването на главата на бебето).

 

раждане, фаза, контракции, разширение на маточната шийка

 

При по-нататъшното напредване на раждането идва момент, когато главичката на бебето не се връща обратно по време на напън – тя прорязва. В този момент акушерката поддържа перинеума и контролира прорязването. Главичката се ражда постепенно – темето, челото, лицето, брадичката. При раждането главичката е обърната надолу.

 

След раждането на главата се прави венозна инжекция метергин с цел подготовка за „раждането“ на плацентата (тя се ражда, след като се роди бебето). С помощта на този медикамент плацентарният период протича много бързо (около 3 минути) и се намалява кръвотечението. Последователно се раждат и рамената. След това акушерката внимателно изтегля останалата част от телцето. Изтича и останалото количество околоплодна течност.

 

Четете още: Как можете да помогнете на вашата партньорка по време на раждане?

 

Вашето бебе вече е родено. То вдишва за първи път. Чувате и първия му плач. Акушерката прерязва пъпната връв. Следват първите грижи за новороденото – тоалет, измерване, тест на Апгар.

 

Трети период на раждането

 

Третия период на раждането се нарича плацентарен – през него се извършва отделянето на плацентата от маточните стени и раждане (изгонване) на плацентата. Прилагат се профилактично утеростоници (метергин или окситоцин), които съкращават продължителноста на този период.

 

раждане, фаза, контракции, разширение на маточната шийка

 

Помощ на медицинския екип по време на първия етап на раждането

 

Периодично (през 2 часа) се следи разширението на маточната шийка чрез влагалищен преглед.

 

Постоянно се проследяват промените в честотата и продължителността на контракциите, както и състоянието на плода чрез определяне честотата на детските сърдечни тонове с акушерски монитор.

 

Прилагат се спазмолитици, с цел намаляване на болката и ускоряване разширението на маточната шийка.

 

Четете още: Изненадите на бащинството

 

Методи за ускоряване на първия етап на раждането

 

Методите за ускоряване на раждането допринасят за скъсяване на трите етапа на раждането и са безвредни за майката и бебето.

 

Предизвикване на маточни контракции с хормоналния препарат окситоцин. Влива се чрез венозна система.

 

Прилагане на простагландини. Простагландините предизвикват маточни контракции и ускоряват узряването на шийката на матката. Прилагат се през първия етап на раждането като влагалищни таблетки или влагалищен гел еднократно или няколко пъти през определени интервали от време в зависимост от зрелостта на шийката.

 

Изкуствено пукане на околоплодния мехур. Прилага се при разширение на шийката около 5 см. Манипулацията е напълно безболезнена. След изтичането на околоплодната течност контракциите временно стават по-чести и по-продължителни.

 

раждане, фаза, контракции, разширение на маточната шийка

 

Вашето участие

 

Вторият период на раждането е периодът на активно участие на родилката. Ключовият момент в него е пълноценното напъване, което ускорява излизането на бебето.

 

Четете още: План за раждането

 

1. Използвайте максимално силите си, тъй като е много важно да контролирате добре напъните, слушайте и изпълнявайте напътствията на водещите раждането.

2. При наближаване на напъна заемете позиция за напъване: хванете с ръце краката си под коленете. При напъване надигнете главата.

4. В паузите от 2-3 минути между контракциите се отпуснете и почивайте до следващата контракция.

 

Снимки: Kyle and Kelly Adams, MIKI Yoshihito (´?ω?), David Swift Photography, Pensiero, LSykora, Chris & Lara Pawluk / Foter.com

Добави коментар