вагина, срамни устни, вулва, жена

Нормална ли е вагината ми?

Женските вагини са оформени така, че чрез тях жените могат да раждат бебета, да се наслаждават на секса и да имат менструация. Кое обаче е нормално при тях и кое не?

 

Истината е, че няма две еднакви вагини – всяка от тях е уникална. Това, което е нормално за една жена, не е задължително да е нормално за друга и обратното.

 

Вагината и вулвата

 

Някои от половите органи на жената се намират вътре в тялото ѝ (матката, яйчниците и вагината), а други са отвън. Външните полови органи носят названието вулва и включват отвора на вагината, големите и малките срамни устни и клитора.

 

Вагината е тръба с дължина от около 8 см.  Тя свързва шийката на матката с вулвата. Освен това е много еластична и лесно може да се разтегне спрямо размера на бебето по време на раждане или размера на пениса на мъжа.

 

вагина, срамни устни, вулва, жена

 

Вагините са различни по форма, размер и цвят. Някои са малки и яйцевидни, други са по-големи и цилиндрични. Цветът може да варира от светло розово до кафеникаво-червеникаво. Но не е важно какъв цвят е вагината, а дали функционира нормално. 

 

Упражненията за тазовото дъно могат да помогнат за подобряване на състоянието на вагината и на сексуалните функции. Нормалните упражнения, като ходене и тичане, също помагат както за доброто ѝ здраве и функция, така и за общото ви добро състояние.

 

Трябва ли да се притеснявате за размера на срамните си устни?

 

Някои жени се притесняват от размера на срамните си устни, но обикновено няма причина за безпокойство. Срамните устни са различни при всички жени, така че не съдете собствените си, ако не пасват в някаква конкретна рамка.

 

Четете още: Вагинално течение – кое е нормално и кое не?

 

По-големите срамни устни могат да бъдат медицински проблем само в случай, че влияят негативно върху работата, социалния или спортен живот на жената. В повечето случаи размерът не е никакъв проблем. Въпреки това, ако жената кара колело, например, големите срамни устни могат да попречат на удобното седене на седалката. Ако вашият случай е подобен, консултирайте се с лекаря си. В случай, че имате чисто естетически съображения, няма от какво да се тревожите.

 

вагина, срамни устни, вулва, жена

 

Вагинално течение

 

Нормално е да имате вагинално течение. Неговите консистенция, цвят и плътност могат да варират през целия ви менструален цикъл. Ако нормалното ви вагинално течение се е променило и има неприятна миризма, това може да е признак на инфекция и е хубаво да се консултирате с акушер-гинеколог. Имайте предвид, обаче, че вагиналното течение се засилва в периода около овулацията ви.

 

Четете още: Симптоми на генитален херпес

 

Вагинален сърбеж

 

Ако вагината ви е съвсем здрава, не би трябвало да имате сърбеж. Сърбежът може да е признак за млечица или друга инфекция. Освен това, може да е признак на кожен проблем – екзема или друго състояние, като лихен склерозус. Всички тези състояния се нуждаят от лечение, така че ако сърбежът продължава повече от месец, посетете гинеколога си. Той трябва да прегледа вулвата, перинеума и влагалището ви, ако е необходимо да направи изследвания и да назначи подходящо лечение.

 

Снимки: Aquablue71, alepouda, FranUlloa Foter.com

Добави коментар