Ноктите и косата през бременността

По време на бременността в тялото на жената настъпват редица промени, основните от тях са свързани с производството на хормони. От своя страна хормоните пък влияят на състоянието на косата, кожата и ноктите на жената.

 

Косата през бременността

 

Бременността може да направи косата ви да изглежда чудесно, но може и да ѝ навреди. Ако косата ви е естествено къдрава, нищо чудно по време на бременността да забележите, че е започнала да се изправя. Има вероятност след раждането тя пак да се накъдри и да възвърне предишна си форма, макар че това не е задължително.

 

Много жени откриват, че по време на бременността косата им се сгъстява. За съжаление всички хубави неща все някога свършват. Няколко месеца след раждането голяма част от новопоявилата се разкошна коса обикновено пада. Това е нормално за следродилния период. До няколко месеца след раждането косата ви би трябвало да се върне към нормалното си състояние.

 

Вижте още: Боядисване на косата и бременност

 

За да бъде косата ви в добро състояние по време на бременността трябва и вие да полагате известни грижи за нея. Като всяка друга част от кожата, така и тази на главата изисква редовно отстраняване на замърсяването чрез измиване. Замърсяването се получава от секрецията на жлезите, лющенето на епидермиса и от влиянието на околната среда.

 

бременност, коса, нокти

 

Във връзка с миенето възниква следният въпрос: колко често да се прави то?

 

По голямата  част от мастните жлези са разположени около космите и отделят секрета си в космените фоликули. Космите като мъртви образувания, съставени от рогови клетки, се нуждаят от омазняване, за да притежават еластичност, разтегливост и здравина.

 

Разбира се, омазняването не бива да достига прекалени размери, тъй като това води до слепване на космите, а разлагането на мазнините уврежда космите. Към това се прибавя и запушването на изходните отвори на мастните жлези, което пък създава благоприятна възможност за развитие на микроорганизми.

 

Вижте още: Защо косата ми капе по време на бременността?

 

Препоръчително е дамите с дълги коси да ги измиват по-често тъй като те задържат повече прах и секреция, отколкото късите коси. За измиването и подържането на косата използвайте подходящи препарати според типа на косата си (мазна, суха, нормална).

 

Ноктите през бременността

 

Ноктите на бременната жена в повечето случаи растат по-бързо от обичайното. Много бременни откриват, че маникюрът или педикюрът осигуряват така нужното им повдигане на самочувствието. Грижата за ноктите е важна и през бременността.

 

бременност, коса, нокти

 

Нокътят трябва да се почиства по най-предпазливия начин, за да се освободи от нечистотиите и умъртвените частици на кожата. По-честото нанасяне върху ноктите на подхранващи масла е важно, защото по този начин се избягва втвърдяването на нокътните кожички.

 

Вижте още: Как да се обличам докато съм бременна?

 

За да бъдат ноктите ви здрави, гладки и хубави масажирайте всяка вечер корена им с малко крем за нокти или с масло. Ако ноктите ви са меки, а краищата  им намазвайте с втвърдител за нокти. Чупещите се нокти могат да бъдат признак за недостатъчно съдържание на калций в тях, което може да се компенсира с вътрешно приемане. Това може да направите след консултация с лекар, а не по свое усмотрение.

 

Ноктите подобряват здравината и гланца си, когато се консумират храни богати на протеини и витамини. По-късно през бременността, можете да се доверите на педикюристката да ви реже ноктите на краката – задача, която нарастващия корем прави все по-трудна. Все пак изпаренията от химикалите, използвани за маникюра и педикюра, могат да бъдат повод за загриженост – внимавайте тези процедури да ви се правят в сравнително открити пространства, помещението да се проветрява добре и да не се подлагате на изпаренията за прекалено дълго време.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимка: punsayaporn, marin Freedigitalphotos.net

Добави коментар