Нов обещаващ подход при маточни миоми – витамин D плюс епигалокатехин галат

Маточните миоми са най-често срещаните доброкачествени тумори при жените. Повечето миоми са асимптомни и не изискват намеса или допълнителни изследвания. Въпреки това, почти една трета от жените с миоми се нуждаят от терапия. Опциите за лечение включват фармакологични подходи или хирургия и зависят от симптоматиката, размера, броя и желанието за бъдеща бременност.

 

Точната причина за миомите все още не е известна, но изглежда, че тяхното развитие и растеж са под влиянието на стероидни хормони. Естрогените и прогестеронът чрез своите ядрени рецептори са основните фактори, иницииращи диференциране на мускулите на матката и анормален растеж, което води до развитие на миоми.

 

Миомите се развиват при жени в детеродна възраст, главно между 35 и 50 години, като честотата в световен мащаб варира между 5,4% и 77%, спрямо различните етнически групи, като жените от афроамерикански произход имат 3-4 пъти по-висок риск от развитие на миоми.

 

Развитието на миомите варира значително в зависимост от възрастта, наследствеността, затлъстяването, хормоналните фактори и факторите на околната среда. Допълнителни фактори на средата, като диетата (особено дефицит на витамин D) и токсини, са обект на текущи изследвания.

 

Четете още: Миома на матката – част 1

 

И специалистите и засегнатите от заболяването дами предпочитат минимално инвазивните процедури или пък прилагането на медикаментозни алтернативи на лечение, когато това е възможно, вместо прилагането на радикална коремна хирургия.

 

Опциите за лечение на миомите зависят от симптомите, размера, броя и желанието за бъдеща бременност. Хирургичните интервенции, като миомектомия, хистеректомия, миолиза, емболизация на маточна артерия и ЯМР – насочвана фокусирана ултразвукова хирургия, обикновено се прилагат при големи миоми.

 

Консервативният подход се състои главно от медикаментозно лечение, като приложение на селективни модулатори, хормони като естропрогестини или прогестогени и нестероидни противовъзпалителни средства.

 

Търсенето на ефективна и щадяща терапия доведе до нови предложения за терапии, които включват витамин D и епигалокатехин галат (EGCG), при лечението на миомите. Дефицитът на витамин D се свързва с по-голямо разпространение на миомите и е свързано с тяхната тежест.

 

Четете още: Доброкачествени тумори на женските полови органи

 

Приложението на витамин D при жени с дефицит, доказано редуцира леките симптоми при миома. По същия начин, ежедневният прием на EGCG за 4 месеца намалява размера на миомите при жени в пременопауза.

 

Какво е EGCG?

 

EGCG е растително съединение – най-разпространеният катехин в чая. Той се съдържа главно в зеления чай, но малки количества присъстват и в лука, ябълките, гроздето, сливите, лешниците, пеканите и рожковия прах. Напоследък употребата му е свързана с голямо и положително въздействие върху здравето, повишавайки вниманието на изследователите по целия свят.

 

Пероралното добавяне на витамин D плюс EGCG и витамин В6, чрез Delphys® може да окаже значително въздействие върху репродуктивното здраве на жените. В действителност, избягването на хирургично лечение позволява на жените да поддържат фертилитета си и да предотвратят усложненията на гинекологично ниво.

 

Този подход е подходящ за подобряване на качеството на живот при заболяване, при което здравословното състояние е значително влошено. Освен това тези резултати предполагат, че наблюдаването на миомата („наблюдение и изчакване“) може да не е най-добрият избор и да бъде предпочетен алтернативен подход.

 

Четете още: Повече за миомата

 

Имайки предвид данните от изследванията, витамин D, EGCG и витамин В6 могат да бъдат използвани за лечението на миоми, предотвратявайки възможен растеж през периода на наблюдението. Освен това, тази нова комбинация може да бъде приложена заедно с друга фармакологична терапия или като предварително лечение преди операция, намалявайки нежеланите ефекти при пациентките.

 

Тя може също да помогне за намаляване на обема на миомите, избягване на хирургичните усложнения и намаляване на рисковете за пациентките.

 

Комбинираният прием на витамин D и EGCG е оптимален подход за лечение на миомите и свързаните симптоми. Проведените проучвания за първи път демонстрират комбинираната им ефективност като обещаващо и иновативно лечение при миоми.

 

Автори и литература: Vitamin D plus epigallocatechin gallate: a novel promising approach for uterine myomas, G. PORCARO, A. SANTAMARIA, D. GIORDANO, P. ANGELOZZI, European Review for Medical and Pharmacological Sciences

Добави коментар