Нов безопасен метод за изчистване на гениталните брадавици

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) е сред най-често срещаните полово предавани болести. Почти всички сексуално активни хора се заразяват с поне един щам HPV в даден момент от живота си. Установено е, че 80% от жените се заразяват с вируса до 4 години от започването на полов живот.

 

До момента са идентифицирани над 160 щама HPV, като около 40 от тях са свързани с генитални инфекции и заболявания и при двата пола. Някои щамове на HPV могат да причинят генитални брадавици, докато други са по-рискови за развитие на рак на маточната шийка.

 

Гениталните брадавици (кондиломи) се срещат най-често в областта на външните полови органи и се предават по полов път. Tерминът „condyloma” произлиза от старогръцки и означава кръгъл тумор. Гениталните брадавици могат да изглеждат като малки, плътни, цветни неравности или да са по-релефни. В много случаи те са твърде дребни, за да бъдат видими.

 

Повечето съвременни лечения за генитални брадавици (криотерапия, изрязване, лазерна хирургия, лечение с подофилин) са насочени към самите образувания, а не към причинителя – HPV.

 

Полихексаметилен бигванид (PHMB) е вещество познато отдавна с антисептичните си свойства, но напоследък е доказано, че има антивирусен ефект при човека. Проведено е проучване върху ефикасността и безопасността при ежедневно локално прилагане на PHMB-съдържащ гел (Biguanelle Gel®) за 16 седмици при пациенти с външни генитални брадавици.

 

Първичните брадавици са изчистени при 52% (49 от 94) от пациентите лекувани с Biguanelle Gel® срещу 4% (3 от 95) при пациентите на плацебо. 12 седмици след лечението повторна поява на брадавици е имало само при 9 от 48 пациенти  в групата на Biguanelle Gel®.

 

При някои пациенти изчистването на брадавиците е било свързано с леко дразнене в областта на третиране с гела, което само е доказателство за ефективното му действие. PHMB взаимодейства директно с обвивката на вируса – причинител HPV, без да засяга мембраната на човешките кожни клетки. С подобен механизъм на действие той е ефективен и при гъбички.

 

Проучването е показало, че PHMB (Biguanelle Gel®) е ефективен за лечение на външни генитални брадавици, като предотвратява повторната им поява. Прилагането му е безопасно и представлява щадящ и ефективен нов метод за изчистване на кондиломите и контролиране на HPV-инфекцията.

 

Материалът е подготвен в партньорство с МЛД Трейдинг:

 

 

 

Литература: Marelli, E. Papaleo, M. Origoni, L. Caputo, A. Ferrari. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2005; 9: 369-372.

Полихексаметилен бигванид за лечение на външни генитални брадавици: проспективно, двойно сляпо, рандомизирано проучване.

Добави коментар