Ново нормално, същият рак

Ракът на белите дробове е водеща причина за смърт от онкологични заболявания в България. Той е най-честа причина за летален изход от рак при мъжете и на трето място при  жените. В същото време всяка година у нас се диагностицират около 4250 нови случая на белодробен карцином.[1]

 

Данните обяви ръководителят на Клиниката по медицинска онкология в  УМБАЛ „Света Марина“ – Варна доц. д-р Николай Цонев по време на онлайн семинар за журналисти по повод Месеца за борба с рака на белите дробове – ноември. Събитието се организира от АстраЗенека България като част от информационната кампания „Ново нормално, същият рак“, която компанията стартира в края на миналата година.

 

Данните сочат, че 5-годишната преживяемост при белодробен карцином в България (6,5%) е приблизително два пъти по-ниска от тази в Европа (12,6%). Причината е късното диагностициране на заболяването. Близо 70% от тях са в напреднал стадий (I стадий – 6%, II стадий – 9%, III стадий – 28%, IV стадий – 38%, неуточнен стадий – 19%).[2]

 

Най-честата причина за развитие на белодробен карцином е тютюнопушенето. Относителният риск при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите, обясни доц. Цонев. Друг рисков фактор за рака на белите дробове е излагане на радон и наличие на професионални фактори като азбест, радиация, арсен, никел и др. Рискът се увеличава при комбинация от излагане на професионален канцероген, токсини и тютюнопушене. В повишен риск от развитие на заболяването са и хората с други белодробни заболявания – туберкулоза, ХОББ и белодробна фиброза.[3]

 

Около 25% от пациентите с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми. Когато такива се появят, то те са продължаваща кашлица, затруднено дишане, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло.[4] Симптомите на рака на белите дробове могат да са близки до тези на COVID-19, но не всяка кашлица е свързана с коронавирус, коментира доц. Цонев. Той бе категоричен, че в условията на COVID-19 не бива да се пренебрегват злокачествените заболявания, тяхната диагностика и своевременно лечение.

 

 

Ракът на белите дробове се диагностицира чрез извършване на образни изследвания (рентгенова снимка, компютърна томография, PET скенер и др.)[5], но реалната диагноза се поставя, след патологично изследване на тъканен материал чрез иглена биопсия, бронхоскопия или торакоцентеза. Изборът, кой тип метод да се използва, зависи от конкретната ситуацията.

 

В допълнение към патологичното изследване, съвременните методи на диагностика изискват изследване и на така наречените предиктивни биомаркери.[6] Това е важно, за да може впоследствие, при наличие на такъв биомаркер, пациентът да получи възможност за персонализирана терапия. Така лечението се планира  въз основа на нуждите на конкретния пациент, обясни доц. Цонев и добави, че в България могат да се прилагат всички съвременни терапии на заболяването.

 

Медицинският онколог е категоричен, че е необходимо в България да се въведе скринингова програма за белодробен карцином, която да обхваща хора с установен висок риск от развитие на заболяването – над 55-годишна възраст, които са многогодишни активни пушачи.

 

„Ново нормално, същият рак“ е глобална кампания на АстраЗенека, която стартира през 2020 г. в отговор на сериозната  промяна в здравните  грижи  за пациентите  с онкологични заболявания вследствие на пандемията от COVID-19 в световен мащаб, което значително повлиява перспективата за ранна диагностика  и подобряване  на  резултатите от лечението за тях. Инициативата има за цел да насърчава пациентите, диагностицирани с онкологично заболяване, да възобновят лечението си, ако е било временно прекъснато, а хората с вероятни симптоми на рак или тези, които са пропуснали профилактичните си прегледи – да не чакат и да се консултират с лекар, при спазване на всички превантивни мерки за предпазване от COVID-19 инфекция.

 

[1] 1.GLOBOCAN, Lung cancer factsheet, http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/15-Lung-fact-sheet.pd 2.Валерианова З. Заболяемост от рак в България, 2014 и 2015г., том XXV, 2017

[2] Здравка Валерианова, Заболяемост от рак в България 2013, Том XXIV, 2015, ISSN

[3] https://www.webmd.com/lung-cancer/lung-cancer-causes#2

[4] https://www.webmd.com/lung-cancer/understanding-lung-cancer-symptoms

[5] https://www.webmd.com/lung-cancer/lung-cancer-screening-tests#2

[6] https://www.webmd.com/lung-cancer/lung-cancer-screening-tests#2

Добави коментар