бебе, зима, студено, топло

Новородено бебе през зимата

Появата на бебето посред зима може да бъде предизвикателство за родителите, особено ако това е първото им дете. Заради инстинктите си новите родители винаги искат да запазят крехкото и малко бебче на топло и безопасно място.

 

Нормално е да се страхувате от ниските температури и последиците, до които могат да доведат. Хипотермия, измръзване, пневмония – всички те звучат ужасяващо за всеки родител. Истината е, че най-разпространеното притеснение за кърмачетата през зимата е да не се разболеят, но това няма нищо общо с излагането на студ.

 

Запомнете, че студеното време на повишава риска от вирусни инфекции нито при възрастните, нито при бебетата. Причината през зимните месеци настинките и кашлиците да са по-често срещан проблем е, че прекарваме повече време на закрито, дишаме застоял въздух и сме в контакт с болни хора.

 

Нормално за едно бебе е да настива 6-10 пъти годишно, най-вече между месец октомври и месец май. Най-податливи са бебетата преди навършване на 6 месеца и особено преди 2 месечна възраст, така че в този период бъдете изключително внимателни и стойте на страна от болни хора.

 

Четете още: Как да обличате новороденото през зимата?

 

Най-добрата защита от болести през зимата за кърмачетата е простичка – мийте редовно ръцете си, за да премахнете всякакви възможни вируси и микроби, които може да пренасяте. Освен това, не се затваряйте вкъщи, а излизайте навън на чист въздух. Там няма нищо, от което да се страхувате.

 

Не прекалявайте с увиването

 

Инстинктите ни казват да увиваме бебчето в колкото може повече дрешки и одеялца, за да му е топло. В действителност обаче, не трябва да прекалявате. Когато сте навън с бебето, то трябва да носи 1 допълнителен слой дрехи в повече от вас. Тоест, ако вие носите палто и шапка, бебето трябва да носи същото плюс одеяло. За възрастните е лесно да преценят кога им е студено и да облекат още нещо или обратното – да съблекат, ако им е топло. Тъй като бебетата обаче не могат да направят това, добре е да им е малко по-топло.

 

Когато сте у дома, трябва да знаете, че за бебетата е най-комфортно да спят на температура между 16 и 20°C. За да се чувстват удобно те се нуждаят от одеялце, а не от допълнителен слой дрехи или купчини със завивки.

 

Четете още: Обличане на новороденото

 

Истинската опасност всъщност през зимата не е навън – тя се появява най-вече докато бебето спи. Според специалистите по детско здраве, прекаляването със завивките може дори да увеличи риска от СВДС (синдром на внезапната детска смърт).

 

Дръжте детето си под око

 

Тъй като бебетата не могат да кажат какво усещат или искат, родителите трябва да проверяват често, дори когато бебето не плаче. Не мислете, че червените бузки означават, че на бебето ви му е студено – проверете го дали се поти. Не мислете, че бледите бузи означават, че бебето е добре – обикновено измръзналата кожа става бяла.

 

Когато бебетата са измръзнали, особено ако става дума за хипотермия, те стават летаргични и уморени. Затова следете за необичайно поведение, а не само за плач.

Няма точно определен график колко време бебето може да стои навън, но обикновено ако на вас ви е некомфортно, вероятно и на бебето не му е особено добре. Независимо от това вероятно няма да прекалите с излагането на зимното време, тъй като бебетата често се нуждаят от смяна на памперси, хранене и т.н., което няма да ви позволи да останете твърде дълго навън.

 

Четете още: Обличане на бебето – инструктаж за татковци

 

Не използвайте някои уреди, ако отоплението спре

 

Бъдете подготвени за прекъсване на електрозахранването и отоплението през зимните месеци. Това може да ви звучи като нещо маловажно, но за малкото човече е въпрос на живот и смърт. Ако това се случи, никога не използвайте следните уреди за затопляне на дома си:

 

генератори

газови готварски печки

газови скари

 

Тези уреди излъчват въглероден оксид – отрова, която засяга децата по-бързо отколкото възрастните. Най-добре е да отидете на гости на баба и дядо или в краен случай да се настаните за малко в хотел, докато отоплението в дома ви бъде възстановено.

Снимки: Foter.com

Добави коментар