Новата роля в живота ви. Добър баща или добър съпруг? А защо не и двете?

Автор: Неви Боджукова

Семеен консултант

 

Да си родител е може би най-трудната задача за всеки човек. Има много информация за това как да бъдете страхотен баща, затова ми се иска да насоча вниманието на всички бъдещи и млади татковци в една друга посока – как да запазите близостта с вашата партньорка след появата на бебето в живота ви. Ето ги моите съвети, които се надявам да ви бъдат полезни за по-лесното адаптиране към голямата промяна в живота ви.

 

Не пренебрегвайте половинката си

 

Знам, че това да бъдете родители в този момент от живота ви е най-важната и съществена роля за вас, но това в никакъв случай нe означава да пренебрегвате всички останали роли. Не спирайте да показвате на съпругата си колко важна е тя за вас, колко ви е приятно с нея, колко я желаете. Целувките, прегръдките и разговорите ви на теми различни от грижите за бебето са много полезни в този момент.

 

Не забравяйте комплиментите

 

Всяка жена, родила наскоро има своите основания да се притеснява от промените, които са настъпили в тялото й след бременността.  Излишните килограми, отпуснатото коремче и стриите са достатъчно стресиращи за нея, затова вие се опитвайте да не критикувате тези нейни белези, все пак те показват, че тя е създала живот, а това никак не е лека задача.

 

Вижте още: Как се сменят пелени – съвети за татковци

 

В този момент е важно да и казвате колко е красива, как майчинството я прави още по-привлекателна за вас. Отбелязвайте всичко, което обичате и харесвате в нея, така ще и помогнете по-бързо да възвърне самочувствието и формата си.

 

Прекарвайте време сами

 

Важно е да си открадвате по няколко часа в седмицата, в които да бъдете само двамата. Излезте на вечеря, разходка или кино. Не забравяйте, че освен родители сте и двойка, която трябва да се грижи за любовта си. Говорете за мечтите, желанията и страховете си, давайте и искайте подкрепа от партньорката си. Не забравяйте, че вие сте екип и заедно ще се справите с това предизвикателство.

 

Насърчавайте я да отделя време за себе си и външния си вид

 

Разходките и срещите с приятелки или пък посещенията в козметичния салон са важни, така няма да позволите половинката ви да се почувства социално изолирана по време на майчинството.  Така ще и покажете, че нейната задача не е само да се грижи за малкото бебе, а и ще и докажете, че може да ви се довери и да е спокойна, когато не е край бебето.  Нека тя усеща, че има до себе си един разбиращ и подкрепящ я партньор.

 

Вижте още: Няколко неща, които да направиш, ако съпругата ти е в следродилна депресия

 

Помагайте в грижите за бебето

 

Това е вашето дете и е добре да се включите в грижите за него. Освен това времето ви прекарано с него насаме ще изгради между вас здрава и хубава емоционална връзка. Не се страхувайте от това общуване, то ще ви даде едни от най-прекрасните и вълнуващи моменти в живота ви. Разплаканото бебе може да бъде успокоено и от татко си, стига той да е уверен в това и да не се страхува, че може да сбърка. Правете всичко с много внимание и любов и тогава няма как да не бъдете блестящи дори и в най-трудните за вас задачи.

 

Вярвам, че всеки баща може да се справи с това да балансира между бащинството и близостта с половинката си, обичайте и не се страхувайте от промените в живота ви, защото от вас зависи дали той ще е хубав, направете го такъв! Успех!

Добави коментар