Новата зависимост – смартфонът

Всички тийнейджъри в днешно време имат смартфони, така че лесно поддържат връзка със своите приятели чрез обаждания, съобщения, социална медия. Мобилните телефони правят лесно свързването с връстниците, но си имат и своите недостатъци.

 

Някои тийнейджъри не могат да се концентрират върху други задачи, имат проблем с разговорите лице в лице и стават нервни и тревожни когато не могат да изпращат и получават съобщения толкова бързо, колкото им се иска.

 

Online“ нон стоп

 

Много тийнейджъри „спят“ с мобилните си телефони. Тийнейджърите често се влияят от натиска на връстниците си като стоят на разположение да отговарят на обажданията и съобщенията по всяко време от денонощието, включително времето, когато трябва да спят.

 

Тe често са критикувани от връстниците си, когато не отговорят на обаждане или повикване веднага, така че за да бъдат приемани от приятелите си, те трябва да отговарят дори и през нощта.

 

съобщения, тийнейджъри, смартфони, зависимост

 

Непосредствени награди

 

Използването на мобилен телефон влияе върху центъра на мозъка, който отговаря за удоволствието от получаването на награда. Затова тийнейджърите жадуват за размяната на повече текстови съобщения и обаждания.

 

Тийнейджърите често не желаят да изключват мобилните си телефони по време на вечеря, докато си пишат домашните или когато трябва да помогнат в домакинската работа. Те се чувстват добре когато изпращат или получават текстови съобщения и не искат да се откажат от тези приятни емоции. Много тийнейджъри имат симптоми на депресия, когато не могат да използват мобилните си телефони.

 

Четете още: 5 причини да се премахнат смартфоните в училище

 

Социален живот

 

Социализацията на тийнейджъра става чрез мобилни телефони и компютри – изпращане на текстови съобщения и социални мрежи. Те често прекарват свободното си време забили поглед в смартфона, вместо да отговорят лично или да излизат. Те отдавна не използват мобилните си телефони само за да правят планове или да дават указания.

 

социализация, тийнейджър, мобилни телефони, смартфон, зависимост

 

Тийнейджърите прекарват часове наред в чат, клюкарстване и флиртове. Те са станали зависими, защото мобилните телефони предоставят спасителен пояс за социализация и комуникация. Без смартфони, много тийнейджъри се чувстват откъснати, изоставени и изолирани.

 

Четете още: 5 знака, че вашият тийнейджър се нуждае от психологическа помощ

 

Импулсивност

 

Текстовите съобщения са пряко свързани с импулсивност, а импулсивността е първият симптом за технологична зависимост. Тийнейджърите са пристрастени към мобилните си телефони, защото жадуват да проверяват телефоните си хиляди пъти на ден, за да не пропуснат някое съобщение.

 

Те не са зависими към действителното съдържание на съобщенията, колкото от постоянното проверяване, изпращане и получаване на информация. Всъщност повечето тийнейджъри използват съкращения, защото не искат да мислят за един разговор или човек твърде дълго. За тях бързите разговори, дълбоките мисли, правописа и добре обмислените идеи не са важни. 

 

Снимки: Tammy McGary, Anders Adermark Foter.com 

Добави коментар