Нитратите в плодовете и зеленчуците

Нитратите представляват солна или азотна киселина, която природно се съдържа в плодовете, зеленчуците и зърнените култури. Също така изкуствено се добавя в обработените меса, като саламите, бекона и кренвиршите, за да забава развитието на микроорганизми и да запазва естествения цвят на месото.

 

Храните, които природно са богати на нитрати, имат много и различни ползи за здравето. Но при обработката на храните от тялото, някои от нитратите могат да се преобразуват в нитрити, а нитритите – в нитрозамини, които имат негативен ефект върху организма.

 

морков, нитрати, зеленчуци, здраве

 

Витамин С естествено потиска преобразуването на нитратите в нитрозамини. Затова плодовете и зеленчуците с по-високо съдържание на нитрати причиняват много по-малка вреда на организма, отколкото месата, с изкуствено добавени нитрати.

 

Четете още: Храни, които стимулират имунната система

 

Нитратите в растителните култури

 

Нитратите се съдържат в почвата и са изключително важен източник на хранителни вещества за растенията. Поради тази причина, нитратите се съдържат в различна степен във всички зеленчуци, плодове и зърнени култури.

 

растения, нитрати, култури, зеленчуци, плодове

 

Изкуствените торове също съдържат нитрати и някои остатъци могат да бъдат открити по повърхността на плодовете и зеленчуците, заедно с други потенциално токсични вещества от торовете. Затова е необходимо да ги измивате добре преди консумация.

 

Плодове, съдържащи по-голямо количество нитрати

 

Като цяло, нивата на нитрати в плодовете са по-ниски, в сравнение със зеленчуците (особено кореноплодните зеленчуци). Причината за това е по-голямата височина, на която се намират от земята. С други думи – колкото по-високо се намира плодът, толкова по-малко нитрати съдържа.

 

плодове, зеленчуци, нитрати, ябълки, плодове

 

Плодовете, които имат най-високо съдържание на нитрати, са ягодите, касиса, къпините, цариградското грозде и черешите. В ябълките например се съдържат изключително малко количество нитрати.

 

Зеленчуци, съдържащи по-голямо количество нитрати

 

Много зеленчуци, особено кореноплодните, съдържат по-голямо количество нитрати. Тези, които съдържат най-голямо количество са марулята, цвеклото, морковите, зеления боб, спанака, магданоза, зелето, репичките  и целината. Съдържанието варира, в зависимост от състава на почвата.

 

зеленчуци, плодове, нитрати, здраве, хранене

 

Колкото по-бързо консумирате сока от зеленчуци, толкова по-малко количество нитрати се преобразуват в нитрити.

 

Здравословни ползи от нитратите

 

Нитратите се преобразуват в нитрити в тялото ви почти веднага – от бактериите, които се намират в устата ви. Всичко е наред докато нитритите не се преобразуват в по-големи количества  нитрозамини в стомаха ви.

 

Четете още: 10 причини да се храните балансирано и здравословно

 

Принципно, нитритите могат да се преобразуват в азотен оксид в кръвта – вещество, което отпуска кръвоносните ви съдове и понижава кръвното налягане.

 

Като допълнение, азотният оксид има антитромбоцитни свойства – помага да се предотврати образуването на тромби в кръвта.

 

нитрати, плодове, зеленчуци, касис

 

Независимо от това, тъй като вторичните продукти от нитратите влияят на кръвоносната система и кръвното налягане, те могат да предизвикат главоболие при някой хора.

 

 

Снимки: jar (),Zdenko Zivkovic, libraryman, Auntie P, Tim Geers, Downing Street Foter.com

Добави коментар