Ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане се нарича още хипотония. При него става дума за кръвно налягане 60/90 или по-ниско. То не е причина за безпокойство само по себе си, освен ако не се появяват симптоми след като смените позата си (например замайване или виене на свят).

 

Ако имате ниско кръвно налягане, но се чувствате добре, няма нужда да си правите изследвания или да провеждате някакво лечение. Като цяло колкото е по-ниско кръвното ви налягане, толкова повече се понижава риска от сърдечни проблеми или получаване на сърдечен удар.

 

Кой може да бъде засегнат от ниското кръвно налягане?

 

Ниското кръвно налягане може да засегне всеки. То може да се получи по естествен път без очевидна причина. Може да се получи и в резултат на вземането на определени медикаменти или заради заболяване, като диабет например. С напредване на възрастта рискът от развитие на хипотония може да се повиши.

 

ниско кръвно налягане, хипотомия, лечение

 

Какви са симптомите на ниското кръвно налягане?

 

Повечето хора с кръвно налягане 90/60 или по-ниско не изпитват някакви необичайни симптоми или не се нуждаят от някаква форма на лечение. Въпреки това при някои хора с ниско кръвно налягане могат да проявят симптоми като:

• прималяване, световъртеж

• гадене

• замъглено зрение

• общо чувство на слабост

• обърканост

• временна загуба на съзнание (припадък).

 

Тези симптоми могат да се появят и когато се изправите рязко, или промените позата на тялото си от легнало в изправено положение. Този вид ниско кръвно налягане се нарича ортостатична хипотония.

 

Четете още: Високо кръвно налягане

 

Трябва ли да потърсите медицинска помощ?

 

Ако имате някой от симптомите, изброени по-горе, трябва да уведомите вашият лекар. Тези симптоми могат да бъдат неприятни, но ако припаднете или паднете, това може да ви постави в ненужна опасност. Вашият лекар ще потърси причина за симптомите, така че да може да ви предпише правилно лечение.

 

Как се диагностицира ниското кръвно налягане?

 

Хипотонията може да се диагностицира след като се измери с уред за измерване на кръвно налягане. Ако получавате замайване след изправяне може да се наложи кръвното ви налягане да се измери когато сте в легнало положение и след това – когато се изправите. Ако вашият лекар се нуждае от повече информация, може ви назначи кръвен тест, за да провери нивото на хормоните.

 

хипотомия, ниско кръвно налягане, диагностициране, измерване

 

Какви са причините за ниското кръвно налягане?

 

Някои хора просто имат ниско кръвно налягане, вероятно заради генетична наследственост. Други хора може да го развият като остареят. Артериите ни губят еластичност когато остаряваме, а това може да доведе до понижаване на кръвното налягане, когато стоим изправени.

 

 Другите причини могат да влючват:

 

• Лекарства

 

Някои лекарства съдържащи алфа-блокери могат да предизвикат ортостатична хипотония.

 

• Диабет

 

Диабетът може да се отрази на способността на тялото да контролира кръвното налягане и да причини увреждане на нервите, които захранват кръвоносните съдове. Това може да доведе до понижаване на кръвното налягане при изправяне. По време на това движение е трудно на кръвоносните съдове да се адаптират към промяната на позата на тялото.

 

Четете още: Кръвно налягане по време на бременност

 

• Неврологични състояния

 

Лекарствата, предназначени за лечение на неврологични състояния от типа на Паркинсон, могат да причинят ниско кръвно налягане. Ортостатичната хипотония е най-честата форма. Има и някои редки заболявания на нервите, които могат да повлияят на рефлексите на краката. Те могат да предизвикат рязко спадане на кръвното налягане при изправяне.

 

ниско кръвно налягане, наследственост, хора, хипотония

 

• Проблеми с надбъбречните жлези

 

Ако имате увреждане на надбъбречните жлези, тялото ви може да не произвежда достатъчно количество от хормона алдостерон. Това може да доведе до повишена загуба на сол и ниско кръвно налягане.

 

Възможно ли е ниското кръвно налягане да се лекува?

 

Ако е ясна причината за ниското кръвно налягане, то може да се лекува по следния начин:

 

Ако вашият лекар подозира, че някое от лекарствата, което приемате е причина за вашето ниско кръвно налягане, може да предложи алтернативно лекарство или промяна в дозата.

 

Ако причината е проблем с надбъбречните жлези, може да се наложи лечение с хормонално заместителна терапия.

 

Ако имате заболяване на нервната система, могат да ви се дадат лекарства, които да я стимулират.

 

За някои хора, носенето на еластични чорапи може да бъде достатъчно.

 

Видът на лечението може да варира при различните хора, в зависимост от причината за кръвното налягане.

 

Снимки: World Bank Photo Collection, Medisave, topgold Foter.com

Добави коментар