Не е ли време да похапнем?

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Едно от най-важните неща за новороденото е правилното хранене!

 

„Не е ли време да похапнем?“ Този въпрос е буквално един от първите, които си задават майките непосредствено след раждането на тяхното бебе. Инстинктивно те чувстват необходимост да поставят бебето на гърдите си, за да може то да засуче и да се нахрани. Това първо „похапване“ играе голяма роля в стимулирането на процеса на лактация и в установяването на първия физически контакт след раждането.

 

През първото денонощие след раждането гърдите на жената започват да отделят коластра. Тя представлява гъста жълтеникава течност, която е с висока калорийност – 150 ккал/100 мл, докато при млякото е 70 ккал/100 мл. Коластрата е богата на имуноглобулини, ферменти и витамини. Храненето на бебето следва де се извършва съобразно неговите потребности: в първите две денонощия то може да поиска да бъде накърмено от 2 до 20 пъти.

 

Обикновено храненето е често, но не е необходимо специално да будите детето само и само да го накърмите. Не се притеснявайте и ако новороденото практически през цялото време е на гърдите ви в продължение на часове – това също е нормално. Постепенно режима на хранене ще се стабилизира, като кърмата обикновено тръгва на третия ден и бебето започва да се храни по-рядко и да наддава по-бързо.

 

Зърната на гърдите, особено при раждащите за първи път, стават чувствителни и болезнени, като най-неприятно е чувството непосредствено след като бебето засуче. В последствие болката отшумява. Постепенно зърната се „закаляват” и болезнените усещания изчезват. Съществуват редица кремове, които помагат за това – добре е да се ползват такива, които не е необходимо да се измиват преди кърмене.

 

Вижте още: Кърмене за начинаещи – част 1

 

А как да се храни самата майка?

 

Диетата, която кърмещите майки трябва да спазват не е толкова строга, колкото по време на бременността, но въпреки това не всичко, което ви се иска да сложите в устата си, е полезно за бебето. Затова се налагат някои ограничения в режима на хранене.

 

Продуктите, които следва да избягвате, могат да се разделят на три групи:

 

• Алергени

 

Най-често алергиите се провокират от цитрусови плодове, шоколад и алкохол. Също така е добре да се ограничи консумацията на краве мляко, яйца и сладки сокове.

 

• Продукти, предизвикващи газове

 

От тях бебето може да получи стомашни болки. Такива се зелето, черния хляб и бобовите растения.

 

• Продукти, „развалящи” вкуса на млякото

 

Те включват лук, чесън и лютите подправки.

 

Много е важно за кърмещата майка да се храни с месо – най-добре е то да е варено, а не печено или пържено и да се избягват пикантните подправки. Също така може да се приемат кисело мляко без добавки, сирене, зелени ябълки, орехи, макарони и картофи. Приемът на течности следва де се повиши, за да се подобри образуването на кърма.

 

Повечето жени смятат, че всичко, което им се дава в болницата, може да се яде. За съжаление, това не винаги е така, защото не навсякъде се поднася специална храна за кърмещите, и затова майките следва да се отнасят внимателно към менюто, което им се предлага.

 

Вижте още: Има ли храни, които трябва да се избягват по време на кърмене?

 

При всички случаи запомнете най-важното: храненето на вашето бебе, както и собственото ви хранене, се подчиняват на известни медицински критерии и изисквания, които са доказани в практиката при много други раждания преди вашето. Това съвсем не означава, че „гласът на природата” следва да се заглушава – нека храненето е преценено и с оглед потребностите на вашия организъм и на организма на вашето бебе!

 

Леко майчинство!

Добави коментар