Нередовна менструация

В действителност повечето жени имат цикъл, който е предвидим и редовен, но има и такива, при които цикълът се появява в различни интервали от време, който наричаме нередовен. Тези цикли  обикновено са комбинация от къси, дълги и нормални  интервали между периодите.

 

Нередовните периоди от цикъла са често явление до 5 години след първия менструален цикъл на жената и във времето, когато настъпва менопауза. И в двата случая се дължи на хормонален дисбаланс, който усложнява сложният механизъм отговорен за овулацията (да се отдели яйцеклетката от яйчника) и продукцията на прогестерона.

 

Четете още: 11 причини да ви закъснява

 

Понякога  нередовните периоди на жените, в която и да е възраст може да се дължат на стрес, безпокойство, рязка диета, хранителни разстройства или вариации на серизони здравословни нарушения – проблеми с черния дроб, бъбреците, проблеми с щитовидната жлеза или проблеми със съсирването на кръвта. 

 

менструация, гинекология

 

Менструалният цикъл на девойките обикновено се стабилизира с течение на времето. Някои жени продължават да имат нередовни периоди и през техните детеродни години (след 20г), но те обикновено не го смятат за голям проблем, който може да повлияе на плодовитостта им.

 

Четете още: Тежък и продължителен менструален период

 

Нередовните периоди се срещат и при по-възрастни жени, които са резултат от настъпването на менопаузата. Жените взимат естроген  като заместителна терапия – въпреки, че технически отвъд възрастта на менструалните нарушения – може да изпитат нередовно кървене, когато лечението започне. Вземайки ежедневно естроген, заедно с висока доза прогестерон може да предизвика нередовно кървене за 3-6 месеца.

 

Снимки: Witthaya Phonsawat FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар