Нередовен цикъл и забременяване

Как да забременеете, ако имате нередовен цикъл?

 

Жените с редовен цикъл имат между 11 и 13 менструации в една календарна година, което означава между 11 и 13 шанса за забременяване. При жените с нередовен цикъл, обаче, забременяването може да стане по-трудно, защото те имат по-малко шансове. Това може да направи пътя към родителството далеч по-дълъг.

 

Въпреки това е възможно да забременеете дори да имате нередовен цикъл. Може да ви помогне, ако разберете каква е причината за нередовния цикъл и как можете да се справите с проблема.

 

Как да разберете дали цикълът ви е нередовен?

 

За да разберете отговора на този въпрос, първо трябва да знаете какво е редовен менструален цикъл. Дължината на менструалния цикъл е броя на дните от началото на менструацията до началото на следващата менструация.

 

Цикълът ви може да е редовен дори и да не идва на всеки 28 дни. Нормалната дължината на менструалния цикъл е 26 – 34 дни. Това означава, че можете да считате вашия цикъл за редовен ако периодите, през които идва, влизат в тези граници и не варират с повече от ± 2 – 3 дни.

 

Нередовен цикъл е този, който винаги е по-кратък от 21 дни или по-дълъг от 36 дни. Можете да считате цикъла си за нередовен и ако дължината му варира значително – например понякога е с дължина 28 дни, след това с 40, а след това – с 32.

 

Четете още: Забременяване по време на цикъл – възможно ли е?

 

Каква е причината за нередовния цикъл?

 

Напълно нормално е от време на време да имате промени в менструалния цикъл, особено когато сте изложени на стрес или сте боледували. При повечето жени той се регулира отново, когато се успокоят или оздравеят.

 

Възможна причина за нередовния цикъл при повечето жени е хормоналният дисбаланс (вероятно на естрогена и прогестерона), който се отразява на честотата на овулацията и менструацията. Въпреки че не винаги е лесно да се установи дали една жена има хормонален дисбаланс, той може да попречи на зачеването.

 

Честа причина за хормоналния дисбаланс е медицинското състояние, известно като синдром на поликистозните яйчници. Един от симптомите на това състояние е стимулацията на множество фоликули, които увеличават нивото на естроген, без успешно освобождаване на яйцеклетка. Прекомерното количество естроген стимулира удебеляването на лигавицата на матката до степен, в която трябва да се отлепи. Това води до менструално кървене, въпреки че не е настъпила овулация.

 

Жените, които страдат от хранителни разстройства, често имат хормонален дисбаланс, който води до нередовен или напълно липсващ менструален цикъл (аменорея).

 

Четете още: Проблемите с щитовидната жлеза и зачеването

 

Недостигът на хранителни вещества, който може да се получи в резултат на анорексия или прекалено натоварване (спорт над 3 часа дневно), може да повлияе на мозъка и да затрудни отделянето на хормони, необходими за развитието на фоликули. Липсата на развитие на фоликули може да доведе до недостиг на естроген.

 

Защо нередовният цикъл влияе на шансовете за зачеване?

 

Нередовната менструация може да е индикация, че овулацията ви е нередовна или напълно липсва. Както вече знаете, невъзможно е да заченете без узряла яйцеклетка, така че колкото по-малко овулирате, толкова по-малко възможности за зачеване имате.

 

Какво можете да направите?

 

Първото и най-важно нещо е да се опитате да възстановите регулярността на цикъла си и да увеличите честотата на овулацита. За щастие, правейки няколко прости промени в начина си на живот, може да подобрите баланса на хормоните и да възвърнете регулярността на цикъла си.

 

• Хранете се здравословно и добре балансирано

 

Избягвайте бързата храна. Опитайте се да включите в менюто си пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, избягвайте храни, които са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и мазнини.

 

Четете още: 5 съвета за забременяване след 40

 

• Поддържайте (постигнете) здравословно тегло

 

Ако сте с наднормено тегло, загубата на няколко килограма и ограничаването на калориите съчетани с упражнения, могат да бъдат много полезни, особено ако сте били диагностицирани със синдром на поликсистозни яйчници.

 

По същия начин, ако сте с поднормено тегло, опитайте се да качите няколко килограма. Изключително ниският процент телесна мазнина може да бъде свързан с ниски нива на естроген и това да предизвика нарушение в цикъла.

 

• Взимайте добавки, повишаващи плодовитостта

 

Всяка опитваща се да зачене жена трябва да взима пренатални витамини, просто като начин да си набави всички необходими хранителни вещества за поддържането на здравословна бременност.

 

• Упражнявайте се редовно

 

Регулярната физическа активност е от ключово значение за плодовитостта. От друга страна, прекалено многото упражнения, могат да имат негативно влияние.

 

Следващата важна стъпка е да разберете кога, по време на менструалния ви цикъл, е овулацията ви. Запомнете, че за да заченете, спермата трябва да е в матката в момента, когато яйцеклетката се освобождава от яйчника. И тъй като сперматозоидите могат да оцелеят само 5 дни в женската полова система, за вас в важно да разберете предварително кога сте в овулация, за да имате полов акт в подходящото време.

 

За жени с нередовна менструация, това може да се окаже доста по-трудно. Така че на първо място, опитайте се да откриете причината за нередовната си менструация и решете проблема.

Добави коментар