мъж, любов, грижа, жестове, рутина,

Неизяснен стерилитет

„Какво? Няма причина за моя стерилитет? След всички тези прегледи, все още ли няма отговор?“

 

Приблизително при една от всеки пет двойки не е ясна причината за стерилитета, въпреки проведените прегледи. Емоционалната реакция след като чуете „Няма видима причина за безплодие.“ може да се окаже доста трудна, влудяваща, разочароваща.

 

Двойките, които намерят конкретната причина също намират ситуацията за доста трудна, но това, че знаят причината прави ситуацията по-поносима. В случай на неизяснен стерилитет двойките чувстват, че причината просто се е скрила в някои сенчест ъгъл и чака да бъде разкрита.

 

Четете още: Кои са рисковите фактори за стерилитета?

 

За съжаление вината е едно от най-всепроникващите чувства. Вие може да изпитвате чувство на вина поотделно или заедно, като двойка. Някои от чувствата, които изпитвате, могат да се дължат на предишен аборт, заради прекалено дългото чакане преди да опитвате да заченете, заради убедеността ви, че тревогата и вманиячаването в безплодието са причините за това.

 

Като двойка, може да се чувствате различни от вашите приятели със стерилитет, които знаят причината за своето безплодие и са съсредоточили енергията и времето си в намирането на най-доброто лечение.

 

Също така е възможно да се чувствате различно, защото приятелите и роднините ви не спират да ви изпращат материали и статии по болната ви тема – за някаква нова репродуктивна клиника, например. Основното послание е, че ако отидете в „правилната“ клиника или при „правилните“ лекари, ще разберете какво не ви е наред.

Това, което трябва да запомните е следното: Вие правите всичко, което можете, вие сте се срещали с най-добрите лекари и сте се превърнали в образцови пациенти. Някои заболявания и медицински състояния не подлежат на обяснение. Те просто се случват.

 

Терминът „неизяснен стерилитет“ наистина отразява настоящите ограничения на медицинската наука. Факт е, че настоящите технологии не разполагат с всички инструменти, за разкриване причините за безплодието.

 

Четете още: Имунологични изследвания при невъзможност за забременяване

 

Изключително трудно е на хората с неизяснен стерилитет, да разберат кога да спрат да търсят причина. Може да се чувствате сякаш влизате в състояние на неопределеност. Може да се чувствате неспособни да разгледате други опции, защото се придържате към малките нишки надежда, че причината за безплодието ви ще бъде разкрита със следващия тест или лечение.

 

Вашата тъга може да се усили с течение на времето и да не намерите никакво медицинско и емоционално решение. Затова ако сметнете, че не можете да се справите сами, не се колебайте да потърсите професионална помощ.

 

Снимкa:  FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар