Недоспиването при децата

От колко сън се нуждае детето ми?

 

Това зависи от възрастта и други личностни характеристики на вашето дете. Според специалистите едно дете на 3 месеца се нуждае от около 15 ч. сън дневно. Това време постепенно намалява с растежа на детето. Постепенно то започва да се отказва от дневните дремки и започва да спи по-малко часове през нощта.

 

Ето и някои ориентировъчни насоки от колко часа сън се нуждае детето според възрастта му:

 

от 6 до 12 м. – около 3 ч. през деня и 11 ч. през нощта.

от 1 до 3 г. – около 10 – 13 ч. на денонощие.

децата от 3 до 5 г. спят между 10 и 12 ч. на денонощие, като предимно спят през нощта.

от 6 до 9 г. – около 10 ч. сън вечер.

тийнейджърите се нуждаят между 8 и 9,30 ч. на вечер.

 

Как да разбера дали детето ми не си доспива?

 

Ако детето е кисело, недоволства, има лошо настроение или е хиперактивно – всичко това може да е сигнал, че не получава достатъчно сън. При някои деца обаче, признаците за недоспиване може да са по-незабележими. Ако детето ви изглежда спокойно, но всяка сутрин е много трудно да го събудите и заспива често следобед, може би се нуждае от малко повече сън през нощта. Някои деца заспиват всеки път, когато се возят в автомобил или гледат телевизия, други не могат да дочакат лягането в леглото. 15% от децата дори заспиват в училище.

 

Детето ми би трябвало да спи достатъчно, но има проблем със събуждането сутрин. Защо?

 

Ако едно 9 г. дете спи по 10 ч. през нощта, но сутринта му е много трудно да стане от леглото, може би се нуждае не от 10, а от 11 ч. сън. Възможно е и да получава точното количество сън, но качеството му да не е достатъчно добро.

 

Една от възможните причини е сънна апнея, която засяга около 2% от децата. Това е сериозно разстройство на съня, което може да доведе до многократно блокиране на дихателните пътища на детето. Това затруднява дишането на детето.

 

Сънната апнея може да се изрази в хъркане или кратки периоди на интензивно хъркане. Всеки път, в който дихателните пътища на детето са блокирани, то се събужда, за да смени позицията на тялото си, тоест сънят се прекъсва. Ако смятате, че детето ви страда от сънна апнея се консултирайте с педиатър.

 

Четете още: Защо детето ми се буди през нощта?

 

Как недоспиването може да повлияе на детето ми?

 

В допълнение към поведенческите промени, недоспиването може да повлияе и на успеха на детето ви в училище. Според някои проучвания, децата, които спят повече, получават по-високи оценки. Освен това учителят може да сметне недоспалото дете за мързеливо или по-бавно разбиращо материала.

 

Как да сложа детето си в леглото по-рано?

 

Ако детето ви все още няма рутина преди лягане, създайте му такава. Изберете момент, в непосредствена близост до часа му на лягане. Лягането трябва да бъде спокойно, организмът трябва да се забави и подготви за сън. Можете да опитате с малко четене преди лягане, баня и т.н. След като създадете рутина, започнете да я правите с по няколко минути по-рано всяка вечер, докато достигнете разумен час на лягане.

 

Ако детето ви е тийнейджър, вероятно ще срещнете повече проблеми. В тази възраст децата имат повече претенции и изисквания към разпределянето на времето си – домашни, социален живот, след училищни дейности, спорт и т.н. Освен това, тийнейджърите искат да упражнят своята независимост. Какво може да направите за това?

 

Четете още: Защо приказките за лека нощ са важни? – част 1

 

Някои изследователи твърдят, че биологичният часовник при тийнейджърите се измества естествено и затова те започват да си лягат по-късно. Въпреки това обаче, юношите все пак трябва да стават рано за училище. Опитайте се да настоявате, че дори и детето ви да не е уморено все още, трябва да се приготви за сън в нормалното за това време.

 

Предложете му да почете книга, вместо да стои на компютъра или да гледа телевизия. Ако уикендите го будите по същото време, е по-вероятно детето ви по-бързо и лесно да свикне с часа на събуждане, отколкото ако през уикенда може да спи до обяд, а през седмицата се налага да става рано. Добре е и детето ви да избягва кофеина през деня, тъй като това може да му попречи на съня.

 

Ако детето ми не спи достатъчно през седмицата, може ли да навакса през почивните дни?

 

Изследванията показват, че много подрастващи губят по 2 ч. сън всеки делничен ден. Това значи, че се нуждаят от общо 10 ч. допълнителен сън, които ако наваксват през уикенда, няма да им остане никакво време за други дейности. Ако детето ви спи до късно събота и неделя, това значи, че в неделя вечер вероятно няма да е уморено и отново ще си легне късно и ще започне новата седмица отново уморено. Затова е препоръчително и през уикенда да спазва седмичния график.

Добави коментар