Недоносено бебе

 

Нормалната бременност продължава 40 седмици. Дете, родено преди изтичането на 37-мата седмица се смята за недоносено, а това родено след 42-рата седмица за преносено. Съществуват случаи обаче когато бебето е преносено и въпреки това телесната му маса не съответсвува на вътреутробната възраст. 

В практиката всяко дете с телесна маса 1000 грама – 2449 грама и с дължина 35-45 см се нарича недоносено. Колкото по-малка е телесната маса на недоносеното дете при раждане, толкова по-незрял е неговият организъм и по-слаба е неговата пригоденост за условията на извънутробния живот.

Недоносените деца често имат дихателна недостатъчност, а регулацията на телесната им температура е неправилна. В зависимост от телесната маса на детето съществуват три степени на недоносеност:

I-ва степен – с телесна маса от 2000 до 2499 грама;
II-ра степен – с телесна маса от 1500 до 1999 грама;
III-та степен – с телесна маса от 1000 до 1499 грама.

Недоносените деца са видимо по-дребни, имат къси крайници, относително голяма глава и голямо коремче. Кожата им е по-червеникава, суха, набръчкана и през нея прозират подкожните кръвоносни съдове. Мускулният тонус е нисък. По кожата има повече фини косъмчета /лануго/. Детето има старчески вид. Ушните миди са с мек хрущял, още неоформени, и прилепват към главичката. Дишането е повърхностно и неправилно, белите дробове не са достатъчно разгърнати, гласът и плачът са слаби.
Недоносените деца често посиняват /цианозират/, а физиологичната жълтеница при тях е по-силно изразена и преминава за по-дълго време. Те боледуват много по-често от доносените деца, като са податливи към инфекции, които у тях протичат по-тежко. Освен това те по-често боледуват от анемии и рахит.

Отглеждането на недоносено дете веднага след раждането става в специално отделение за недоносени деца. Бебето се поставя в кувьоз от прозрачна пластмаса, осигуряващ постоянна температура, приток на въздух с по-голямо съдържание на кислород и с необходимата влажност. Храненето се извършва също вътре в кувьоза със специална сонда.

Отглеждането в домашни условия е възможно едва когато бебето достигне телесна маса 2500 грама. Храносмилателната система на недоносеното дете е все още незряла, затова то трябва да се кърми на всеки два часа, по 8-9 пъти в денонощие. При кърмене трябва да се проявява повече настоятелност и упоритост от страна на майката, за да се накара бебето да суче.

Една от причините за раждане на недоносени деца е възрастта на родилката жени под 18-20 годишна възраст много по-често раждат недоносени деца

Друга важна причина е повтарящи се преди това аборти. Особено важно значение има токсикозата на бременността, която протича с упорити повръщания, засягане на бъбречната функция и протеинурия, с повишено артериално налягане. Това заболяване на бременната може да доведе до преждевременно раждане на малък плод.

Близнаците също се раждат недоносени, поради преждевременно започване на родова дейност. Воденето на полов живот през последните месеци на бременността също може да бъде причина за раждане на недоносено дете. Жени-пушачки, както и такива, които консумират алкохол по време на бременност, раждат по-често по-дребни и недоносени деца.

 Източник www.zdravnitza.com

 

Добави коментар