Негативното влияние на телевизията в детска възраст

Децата обичат да гледат телевизия, но прекаляването с нея може да има отрицателно влияние върху развитието им. Твърде дългото седене пред екрана може да доведе до намаляване на успеха в училище на децата, до появата на проблеми с концентрацията, трудности с четенето или с вербалното изразяване.

 

Защо проблемът с гледането на телевизия се задълбочава в последните години?

 

Децата гледат много повече телевизия днес, отколкото в миналото. Освен това ежедневно използват компютър, таблет или телефон. Проблемът, който произтича от това, е че заради стоенето пред екрана те занемаряват други важни дейности, като четенето, игрите и забавленията с приятели (социализацията) и физическата активност.

 

Как гледането на телевизия влияе на детското развитие?

 

Продължителното гледане на телевизия може да попречи на развитието на децата. То може да повлияе върху областите в мозъка, отговорни за планирането, самоконтрола, моралната преценка и вниманието. Някои учени смятат, че това може да е едно от обясненията за широко разспространения проблем с дефицита на вниманието.

 

Вижте още: Децата и новите технологии

 

Много деца в днешно време имат проблеми с концентрацията. Причина за това е удължаване на времето, прекарано пред екрана и намаляването на другите дейности. Гледането на телевизия е едностранна комуникация – то не помага за развитието на частите от мозъка, които са отговорни за речта. Децата, които гледат прекалено много телевизия и не четат достатъчно, могат да се затрудняват със слушането и разбирането на езика.

 

Важно е родителите да отделят време за четене на глас на децата си още докато са малки. По този начин те им помагат да обогатят речника си, като ги запознават с думи, които не са чували преди. Освен това се учат на правилно произношение, интонация, ритъм на четене и много други базови умения, които в бъдеще ще помогнат да развият тяхната грамотност.

 

Как да се справите с проблема?

 

Можете да подготвите седмичен график за гледане на телевизия. Ограничаването на времето, прекарано пред екрана, ще помогне на децата да се концентрират в нещата, които правят и няма да използват телевизора за фон през цялото време.

 

Вижте още: 10 съвета да помогнете на децата си да развият здравословни навици

 

Децата, които имат телевизори или компютри в статите си, гледат повече програми и играят по-дълго на компютъра си без надзор. Добре е родителите им да следят това, за да ги предпазят от неподходящи програми. Трябва да подчертаете, че домашното е на първо място и че изисква пълно внимание, без разсейване от телевизията.

 

С малко планиране, родителите могат да защитят децата си от негативното влияние на телевизията.

Добави коментар