На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева – част 1

Маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC е сертифициран от международния борд консултант по кърмене. Работи като консултант по кърмене в МБАЛ за женско здраве „Надежда“

 

МТА: Как майките трябва да се подготвят за кърмене? Кога стартира подготовката на гърдите?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Съвсем скоро имах разговор с майка, която с известна подкрепа от моя страна кърми сина си малко повече от година. Дойде с него за да сподели момента на отбиването, така както сподели момента на първото засукване. И тогава ми каза нещо, което запомних: „Аз всъщност изобщо не се интересувах от това как ще се храни сина ми. Просто исках да се роди, жив и здрав. Мислех си, че ще имам време да попрочета след раждането как да го кърмя“. Думите й бяха съпроводени от смеха й… Защото след раждането няма време за четене.

 

Моят съвет е майките да се подготвят за кърменето преди раждането. Как? С емоционалната подготовка, че идва нов живот и трябва да му бъде даден най-добрият старт, със споделяне с майки, които са кърмили или кърмят децата си, с посещения на групи за подкрепа на кърменето, каквито има всеки месец и в нашата МБАЛ Надежда, както и, разбира се, с индивидуални консултации със сертифициран консултант по кърмене, ако смятат, че имат въпроси, на които не намират задоволителен отговор.

 

кърмене, гърди, подготовка, бебе

 

Подготовка на гърдите преди раждането в най-общия случай не е нужно да бъде извършвана. Природата ни е съвършена – гърдите се променят по време на бременността, секрецията на специални жлези разположени по ареолата се засилва и техният секрет прави кожата по-еластична. Ето защо е добре да не изсушавате излишно кожата там, използвайте по-нежни измиващи средства. Не е разумно гърдите да се обтриват с груби материи (какъвто съвет може да бъде получен), защото това няма да направи кърменето по-лесно, но може да предизвика силно нежелани контракции, поради отделянето на окситоцин при стимулация на ареолата и зърното.

 

Четете още: Кратки насоки за кърмене стъпка по стъпка

 

МТА: Как трябва да се грижат майките за гърдите си при самия старт на кърменето? Какви проблеми могат да очакват и как да ги преодолеят?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: За доброто състояние на гърдите има много голямо значение, дори бих казала основно, засукването на бебето и честотата на кърменията. Ако позата на кърмене и засукването на бебето са правилни, ако майката кърми бебето често – поне 10-12 пъти първите няколко дни, то е малко вероятно да има проблем.

 

Обичайните проблеми през първите дни, с които се сблъсквам са основно свързани с разранявания на зърната и болезнено кърмене и препълване на гърдите или обратното – забавяне в слизането на кърмата.

 

кърмене, проблеми, гърди, бебе

 

Разраняването на гърдите, т.нар. рагади се дължат основно на неправилна поза или засукване. Важно е майката да следи бебето да е с широко отворена уста, когато поема зърното и част от ареолата. Не трябва да се допуска плитко засукване само на зърното. Също така е важно да има добра опора в гърдата за брадичката на бебето. Не на последно място – тялото на бебето трябва да е в стабилен контакт с това на мама – една линия на ухо, рамо и хълбок.

 

Четете още: Дискомфорт при кърмене

 

А проблемите с малко или много мляко са напълно решими с често поставяне на бебенцето на гърдата – поне 10-12 пъти за 24 часа през първите няколко дни. Нека не забравяме, че бебетата се раждат със съвсем малки стомахчета и имат нужда от често хранене, с малки количества.

 

МТА: Как трябва да се „почистват“ гърдите преди кърменето?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Почистване от какво? Прекомерното почистване на гърдите преди кърмене води до отмиване на защитния слой, който жлезите по ареолата образуват. Това прави кожата по-суха и по-малко еластична. И ето повод за проблем… Ако гърдата не е третирана с някакъв крем или лекарство, изискващи отмиване, то не е нужно да се почиства. Всекидневният душ е напълно достатъчен.

 

 

МТА: Как да разбере майката дали кърми детето си правилно? Какви усещания трябва да има?

 

Четете още: Как да разбера дали бебето ми приема достатъчно мляко?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Ако майката няма болки в зърната или има само лек дискомфорт, който бързо преминава в хода на кърменето, ако бебето суче ритмично и пуска само гърдата, като е спокойно между храненията, ако бебето има поне 8 напишкани и поне 3 наакани памперса за 24 часа през първите дни и качва поне 25 гр. дневно, то най-вероятно всичко е наред. А какви усещания трябва да има? По-скоро ще кажа какви не трябва да има. Кърменето не трябва да боли, никога. Ако боли, значи има проблем. И той трябва максимално бързо да бъде решен. Няма полза от страдалческо стискане на зъби – нито за майката, нито за бебето.

 

Продължава на: На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева – част 2

 

Снимки: ?eagan, dirtymouse Foter

 

В партньорство с:

Добави коментар