На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева – част 3

Маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC е сертифициран от международния борд консултант по кърмене. Работи като консултант по кърмене в МБАЛ за женско здраве „Надежда“

 

Продължава от: На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева – част 2

 

МТА: Кога може да се счита, че бебето има рефлукс? Какви мерки може да предприеме майката?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Тази тема е много дълга. Най-общо бих казала, че е много важно да се отличи физиологичния рефлукс, който се дължи на известна незрялост на долния езофагеален сфинктер (кръглият мускул, отделящ стомаха от хранопровода) и патологичния рефлукс. Някои бебета реагират добре на хранене по-често с по-малки количества кърма, докато други повръщат по-малко при по-редки кърмения, но с по-големи количества. Ако майката има съмнения е важно да обсъди проблема с медицински специалист.

 

кърмене, проблеми, кърма, рефлукс

 

МТА: Да поговорим за позите при кърменето. В коя поза е най-лесно за майката да започне да кърми бебето си?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: В най-удобната за двойката мама-бебе. 🙂 Няма общовалидна поза за лесно кърмене. Някои майки установяват, че предпочитат т.нар. „класическа люлка“. Ако раждането е било оперативно може да се окаже, че „футболната топка“ е удобна, защото бебето не е върху корема на мама. Когато обсъждаме позите с бъдещи майки винаги показвам и най-естествената, т.нар. биологична поза, при която бебето е в контакт кожа-до-кожа с майка си, върху тялото й и естествените му инстинкти са максимално събудени за добрия старт на кърменето.

 

Четете още: Положение на тялото при кърмене

 

МТА: Кои са най-добрите условия при кърмене – приглушена или ярка светлина, температура, успокояваща музика или тишина?

 

условия, кърмене, светлина, шум

 

Маг. фарм. Марияна Енева: В ранните етапи на кърменето, в периода на коликите, в моментите на т.нар. кърмачески стачки, е важно да имаме механизъм да успокоим бебето на гърдата. Лично аз често препоръчвам техниките на д-р Карп, защото всъщност бебетата са излезли от Рая (утробата) и всичко, което им напомня за там ги успокоява – приглушена светлина, „бял шум“, прибрани ръчички към тялото, топло и спокойно.

 

Разбира се 2-годишните кърмачета се справят прекрасно със сукането и на фона на Rammstein, но дотогава… нека бъде по-спокойно около вас.

 

МТА: С какви въпроси се обръщат пациентите към вас най-често?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Все по-често работата ми е превантивна, което е прекрасно. Ако майката е добре подготвена за кърменето, дори да възникне проблем е лесно да се справи, защото знае към кого да се обърне за съвет или помощ и за какво да наблюдава.

 

Четете още: Често срещани проблеми с гърдите – решение

 

Обичам работата си с недоносените бебета и майките им, защото там всяка глътка коластра и кърма е изключително важна, много повече отколкото при доносените бебета, ако изобщо може да говорим за по-важна и по-малко важна.

 

кърмене, проблеми, недоносени

 

МТА: Болница „Надежда“ организира групи за подкрепа на кърменето, разкажете ни с какво са полезни те на майките?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Надявам се да са полезни. 🙂

 

Смятам, че тези срещи са интересни, защото майките се срещат и обменят идеи, страхове, възникват въпроси, на които заедно търсим отговор. Много се радвам, когато има майки с вече пораснали кърмачета, които идват и споделят за радостите и тревогите, през които са минали. Смятам, че една от причините за намаляващата честота на кърменето се дължи на факта, че около всяка бъдеща майка има малко други майки, които кърмят успешно, но пък има много такива, които са „нямали“ кърма. Като във всичко друго на този свят е важна мотивацията.

 

Четете още: Защо майките решават да не кърмят?

 

И нека да завърша това доста дълго интервю с това, което винаги повтарям в групите за подкрепа: „Мили момичета, слушайте сърцето и инстинктите си. Вглеждайте се в очите на бебето си, мислете за него като за истински човек, макар и малък, и всичко ще е наред.“

 

Снимки: this is markb, storyvillegirl, Celestipoo  Foter

 

В партньорство с:

Добави коментар