На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева – част 2

Маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC е сертифициран от международния борд консултант по кърмене. Работи като консултант по кърмене в МБАЛ за женско здраве „Надежда“

 

Продължава от: На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева – част 1

 

МТА: По какво се различава слизането на кърмата при нормално раждане и при раждане чрез секцио?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Статистиката показва, че има леко забавяне в слизането на кърмата при жени родили чрез секцио, в сравнение с такива родили естествено. Това обаче касае слизането на кърмата, а не наличието на коластра. Това е много, много важно. Защото коластрата започва да се образува с отделянето на плацентата от матката, при много жени я има в известно количество още преди раждането. А коластрата е фундаментално важна за бебетата. Изследвания показват, че дори кърменето да не продължи повече, приемането само на коластрата има големи здрави ползи за бебето.

 

кърмене, кърма, секцио,

 

Следователно, ако секциото не е било съпроводено със сериозна кръвозагуба и е неусложнено, не се очаква да има значение за храненето на бебето.

 

МТА: Как се стимулира по-бързото отделяне на кърма, ако раждането е било чрез секцио?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Това е често задаван въпрос. Отговорът ми е винаги един и същ – ако всичко е наред след операцията е добре майката да започне стимулация на гърдите още в реанимацията, където ще бъде наблюдавана около 24 часа. След като се раздвижи и има възможност да бъде с бебето си неограничено е важно да кърми често – 10-12 пъти за 24 часа. Когато гърдите се изпразват, в тях се образува повече кърма. Когато в гърдите млякото се „застои“, кърмата намалява. Това е основният принцип при образуването на кърма. Колкото повече, толкова повече (но това не го е казал Мечо Пух).

 

Четете още: Кърмене след цезарово сечение

 

МТА: Колко време след раждането, кърменето трябва да става на поискване? Необходимо ли е да премине под график и кога трябва да стане това?

 

кърмене, график, хранене, час

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Графиците са нещо полезно за нас – големите. Трудно е обаче за една малка шушулка, която само допреди 24 часа е била в непрекъснат контакт с хранителни вещества, посредством пъпната връв, да бъде вкарана в график.

 

Чететъе още: Бебето и храненето под час

 

Обратно на общоприетото мнение ще кажа, че храненето на поискване не е хаотично. Това е хранене, съобразено с нуждите на бебето. Точно на Вашето бебе. Ще има моменти, в които ще иска да суче по-често и такива, в които да почива по-дълго. Храненето на поискване е уважение към нуждите на точно този човек, който е в ръцете Ви. Храненето на поискване ще го научи да се контролира сам и това ще бъде заложено в несъзнаваното, когато порасне. Децата, хранени така, независимо дали с кърма или не, са с по-добър контрол над апетита си и по-малко страдат от хранителни разстройства в по-късна възраст.

 

А графиците… има време и за тях.

 

МТА: Как може да протече кърменето при различни проблеми с гърдите, като вдлъбнати зърна, запушени канали, мастит, кисти?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Ако има проблем е много важно да бъде потърсена максимално бързо помощ от специалист с опит и подкрепящ кърменето.

 

кърмене, вдлъбнати зърна, гърди

 

Никое от гореизброените състояния не е повод за преустановяване на кърменето. Повечето бебета се справят прекрасно с малко помощ, когато зърната на майката са вдлъбнати или плоски, а останалите състояния изискат анализ на ситуацията, довела до проблема.

 

МТА: Има ли хронични заболявания (например – диабет), които могат да повлияят на кърменето и качествата на кърмата?

 

Четете още: Кърмене и диабет

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Съставът на кърмата е учудващо постоянен в основата си, независимо дали майката е болна или здрава, от Уганда или от България, с астма или с шизофрения, вегетарианка или не. От обичайните хронични заболявания няма такова, което да е пречка за кърменето. Астма, диабет, хипертония и редица психични заболявания се контролират с лекарства, които са съвместими с кърменето или изискват известно напасване на режима на приемане на медикаментите и кърменето.

 

кърмене, хронични заболявания, диабет, лекарства

 

МТА: Ако майката не отделя достатъчно кърма за нормалното развитие на бебето, колко време трябва да се опитва да стимулира нейното производство и кога е необходимо бебето да се дохранва с формула?

 

Четете още: Как да разбера дали бебето ми приема достатъчно мляко?

 

Маг. фарм. Марияна Енева: Има съвсем малък процент случаи, в които има физическа причина, поради която тялото на майката не може да образува достатъчно мляко. Във всички останали случаи намаляването на кърмата и т.нар. недостиг на кърма е свързан с лош „мениджмънт“ на кърменето. Какво ще рече това? Основно 2 неща – бебето не суче правилно и бебето няма достъп до гърдата толкова, колкото има нужда. И двете неща изискват проследяване, анализ и винаги добра мотивация и упорство от страна на майката да се справи с предизвикателството по увеличаване на кърмата.

 

Продължава на: На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева – част 3

 

Снимки: RTD Photography, David Leo Veksler, kevin dooley, Carol Browne Foter

 

В партньорство с:

Добави коментар