Нашата борба е да откриваме малки тумори!

Интервю с Проф. д-р Елена Александрова, Началник Отделение по Мамология и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по Онкология, гр. София

 

Мама, татко и аз (МТА): Бихте ли се представили с няколко думи за нашите читатели?

 

Проф. Александрова: Аз съм Елена Александрова. Работя в Специализираната Онкологична Болница от 33 години и се занимавам с хирургичното лечение на туморите на млечната жлеза.

 

МТА: Какво е съотношението на жените, които се преглеждат, чак когато открият, че имат някакъв проблем спрямо тези, които изобщо си правят профилактични прегледи?

 

Проф. Александрова: Няма точни статистически данни, обосновани на проведено проучване, но през последните години нараства броят на жените, които правят преглед по желание когато са напълно здрави. Тук е мястото да подчертаем, че в България все още няма въведен скрининг за рак на гърдата, факт който винаги съм отбелязвала. Той е резултат от липсата на политическо решение, а не от бездействието на онколозите. Напоследък има различни кампании. Те акцентират вниманието на жените върху проблема, заострят тяхното внимание и най-важното, все повече се говори открито за рака на гърдата.

 

Преди две десетилетия тази тема беше табу за дискусия, но след като розовота панделка в Америка стана най-разпознаваемият символ на борбата срещу рака на гърдата, почти няма сайт, почти няма научно списание, в което да не присъства тази тема. Това е много позитивно развитие. По този начин, говорейки за един проблем, ние се опитваме да го превъзмогнем и да помогнем на хората. Според това, което аз виждам и срещам в ежедневната си работата, има нарастване на броя на жените, които в резултат на тези кампании извършват профилактични прегледи.

 

Въпреки позитивният ефект от тези медийни кампании, за съжаление те не могат да заменят ефективният скрининг. Така че, профилактиката си остава в ръцете на отделната жена.

 

На въпроса – не можем да отговорим кои са повече. Не, но има събуждане в обществото и нагласа жените сами да търсят преглед на гърдата. Това мога да заключа от наблюденията си.

 

МТА: А каква роля играе навременното откриване на рака на гърдата за последващото лечение?

 

Проф. Александрова: Решаваща. Нещата са ясни и прости. Вече не е коректно да учим жените да търсят лекар когато сами открият бучка в гърдите си. Нашата борба е да откриваме малки тумори, които могат да бъдат излекувани без загуба на цялата гърда и по-рядко изискват прилагането на химиотерапия. Освен това, лечението е много по-евтино и сигурно, когато заболяването се открие рано.

 

Четете още: Съвети за превенция на рак на гърдата

 

МТА: Т.е. самостоятелната проверка играе роля, ако рака е напреднал, но иначе трябва да се прави профилактичен преглед?

 

Проф. Александрова: Първо, самостоятелния преглед не е достатъчно ефективен метод. Той не е отречен, но е неефективен. Самоизследването на млечните жлези е приложимо поради тяхната достъпност и не е грешно човек да се самоизследва. Но правилният път е на 6 месеца да се прави профилактичен преглед.

 

Това е от значение особено за някои групи, които имат в рода си жени боледували от рак на млечната жлеза, които страдат от хормонални заболявания или са лекувани за болестта на Хочкин, както и тези носители на генни мутации. Те трябва да се преглеждат от специалист-онколог, защото залогът е висок. При един преглед извършен от специалист може да се открият начални промени в архитектониката на гърдата, някаква подозрителна зона, и тя да бъде отстранена и хистологично доказана. Редовното изследване и ранното откриване са най-важни за навременното и успешно лечение на рака на гърдата.

 

МТА: Има ли жени при които появата на рак е генетично обусловена? И прави ли се в България такова изследване?

 

Проф. Александрова: Генетичен скрининг. Принципно генетиците казват, че раковите заболявания са генетични болести. Т.е. ако хипотетично човек живее 90-100 години, логично е всички ние да умрем от някакъв вид рак. Това е така, защото с възрастта, клетките на организма са склонни да се израждат. В този смисъл специално за гърдата вече имаме доказателства. Гърдата е втората или третата локализация – онкологична, по степен на генетична свързаност, най-напред е дебелото черво, след това е рака на гърдата.

 

Доказано е, че има мутации на 2 гена, които увеличават риска за развитие на заболяването. Тези мутации са еднакви за рака на яйчниците, на гениталиите и за рака на гърдата. Когато се установят такива генетични отклонения, и се пресметне степента на риска, тогава се предприема двустранно отстраняване на жлезите с поставяне импланти, с цел снижаване на риска. Тук е ролята на този генетичен скрининг. Методът научно обосновава порфилактичната мастектомия. Ако рискът за развитие на рак на млечната жлеза е над 50-60 процента, естествено, че жената трябва да предприеме такава операция. Говорим за една профилактика на рака на гърдата, която обаче трябва да бъде доказана, чрез този генетичен скрининг.

 

Четете още: Знаци и симптоми на рака на гърдата

 

МТА: Освен при рак на гърдата има ли други случаи, в които се налага извършването на мастектомия?

 

Проф. Александрова: Ами по начало при туберколозата. Има някои форми на туберкулоза на млечните жлези, при които в паренхима се образуват множествено гнойници .В тези случаи се прилага мастектомия с последваща реконструкция след специфично лечение.

 

Отстраняване на гърдите се налага и при някои е доброкачествени заболявания, когато те са множествени и продължават да възникват дълго време. В тези случаи много жени предпочитат субкутанното отстраняване на паренхима за да се прекъсне появата на нови тумори, доколкото е възможно да се постигне това. В тези случаи успеваемостта е до деветдесет, деветдесет и няколко процента, защото при тази процедура не се отстранява цялата гърда, а се работи подкожно, запазва се една малка част, около половин сантиметър от покривните тъкани, за да могат да се поставят импланти.

 

МТА: Какви са начините за възстановяване на гърдата след мастектомията?

 

Проф. Александрова: Начините са много и за всеки конкретен случай се допитваме до мнението на пластиците. Едната възможност е с възстановяване с имплант, протеза. Другия начин е комбиниран с кожно-мускулно ламбо от пациента и имплант, третия е само с тъкани на пациента. Общо взето това са трите основни способа. Но за тези въпроси, повече подробности могат да кажат пластиците, ние работим заедно с тях и това са си пластични методи за възстановяване.

 

Най-общо казано 3 са способите – чрез имплант, комбинирано и само с тъкани на пациента. Последния метод представлява дълга операция, при която се разрушава един ценен анатомичен регион, за да се възстанови гърдата и вече все по-рядко се прибягва до него само при определени индикации, и когато няма друга възможност.

 

Четете още: Портокалова кожа на гърдата? Опасно е!

 

МТА: Какво бихте посъветвали нашите читателки?

 

Проф. Александрова: Първо, искам да им пожелая да са здрави. Второ, ако са лекувани за някакво друго предходно онкологично заболяване, ако са провеждали лъчетерапия, ако са провеждали химиотерапия за болестта на Хочкин, ако в рода някой, няма значение от към страна на майка или баща, въобще в рода са имали хора, които са страдали от рак на гърдата и на яйчниците, на половин година да се преглеждат. Третото, което искам да посъветвам е да търсят специалисти, тази медицина е доста специфична част от онкологията.

 

На този етап в България жените трябва да знаят, че гинекологичният преглед и прегледът на гърдите при пълно здраве са задължителни за тях и трябва да търсят доказани специалисти.

Добави коментар