Научете вашето дете със специални нужди как да се храни само

Времето за хранене може да бъде огромно предизвикателство за децата със специални нужди. Липсата на добри моторни умения (като затруднението да държи вилица), сензорните ограничения (като парализа или слепота) и координационните затруднения са само някои от множеството причини, които могат да забавят обучителния процес. Това може да бъде разочароващо както за вас, така и за вашето дете.

 

Ето някои съвети, които могат да ви помогнат:

 

1. Бъдете търпеливи

 

Когато стресът и разочарованието контролират вашите реакции докато се опитвате да научите детето си да се храни само, това ще рефлектира върху вашето настроение и действия. Детето ще започне да се страхува от вашата реакция към неговите грешки и така няма да дава всичко от себе си. Дайте му ясни и спокойни инструкции го подкрепяйте през цялото време.

 

2. Инвестирайте в забавна детска престилка

 

Дори когато детето ви порасне, все още може да се налага да носи лигавник по време на хранене, за да запази дрехите си чисти. Това може да му подейства смущаващо и обезсърчително, особено пред останалите членове от семейството. Престилката е по-дискретна и ще помогне да се елиминират негативните чувства, които то може да изпита още преди времето за хранене да е започнало.

 

хранене, дете, специални нужди

 

3. Насърчавайте детето си да ви помага със слагането на масата

 

Независимо от естеството на увреждането на детето ви, е хубаво да го включите в подготовката на масата за вечеря. Дори ако само ви гледа как слагате приборите за хранене – чаши, салфетки и т.н., това помага на детето да се чувства като участник. По време на този процес казвайте на детето си какво правите и защо. Например: „Ние използваме вилица, за да вземаме късчетата храна от чинията си, вместо пръстите си. По този начин не цапаме пръстите си.“.

 

4. Използвайте тежки прибори за хранене и здрава посуда

 

Някои родители инстинктивно използват чинии и прибори за еднократна употреба, за да избегнат чупенето и да направят почистването по-лесно. Но дете, което има нисък или висок мускулен тонус, или затруднения с фините двигателни умения, усеща пластмасовата вилица като въздух. Тези деца трябва чувстват приборите, които държат. Същото се отнася и за пластмасовите чинии и чаши, които се преобръщат по-лесно. Стабилната посуда ще ви помогне да научите детето си да се храни по-лесно.

 

Четете още: Ефектът на шоколада върху децата – наръчник за родители

 

5. Отделете време да се храните с детето си

 

Ако се храните по-късно от детето си, е хубаво по време на храненето му вие също седнете на масата. Дори и само да се насладите на чаша кафе или да хапнете съвсем малка порция от това, което детето ви яде, то ще бъде насърчено от вашето присъствие. Можете да говорите за храната и за това как вие ядете. Обърнете внимание на това колко бързо детето ви започва да имитира действията ви.

 

дете, здраве, специални нужди, хранене

 

6. Дръжте наблизо огледало на стойка и влажна кърпа

 

Най-ефективният начин да помогнете на детето си да се самоосъзнае е да му позволите да се гледа. Дори и като възрастни, колко често след хранене сте откривали храна по зъбите си?

 

Приложете тази теория, към детето си, като му помогнете да разбере, че има остатъци от храната по лицето си след хранене. Преди станете от масата, поставете огледалото пред него и го насърчете да почисти лицето си с помощта на влажна кърпа.

 

Четете още: Предизвикателното поведение при децата със специални нужди

 

7. Насърчавайте детето си да почисти мястото си

 

Отново, независимо от уврежданията на детето ви е добре да го научите според способността му как да участва в процеса на почистването след хранене. Това може да включва отнасянето на чинията до мивката, например. Или забърсването на масата.

 

Всичко, което прави, помага на развитието на самосъзнанието му и разяснява отговорностите му по време на хранене.

 

дете, специални нужди, здраве

 

Важно е да се запомни, че всеки обича да се чувства ценен и необходим. Когато дадете на детето си отговорности, то се чувства важно за вас и семейството ви. Това от своя страна повишава самочувствието му и ускорява процеса на обучение. 

 

Снимки: Jcoterhals, Donnierayjones, RocketScientistJan Foter.com 

Добави коментар