Настинка или алергия – 5 начина да разберете

И двете състояния обикновено включват кихане, хрема, запушване на носа. Но все пак има и някои различия. Настинките обикновено включват кашлица и болки в гърлото, но тези симптоми могат да се появят и при хора със сенна хрема, които имат пост-назално стичане на секрет. Сърбежа в очите е често срещан при сезонните алергии, но рядко при настинките.

 

Настинките и алергиите са много сходни в някои отношения. Продължителността, хроничността и честотата на симптомите могат да помогнат да се направи разликата. Но не е необичайно хората, а и дори докторите да бъркат настинката с някои алергични симптоми.

 

Малките деца често имат настинки и техните родители не винаги мислят, че причината за течащия нос може да е сезонна алергия. Сезонните алергии може да се проявят за пръв път при децата на възраст до 4-6 години, но те могат да се появят и във всяка друга възраст.

 

Генетиката също играе роля. Хората, чийто родители имат някакъв вид алергия, имат по-голям риск също да развият алергия. Ако и двамата родители имат алергии, детето има 70% шанс да развие алергия.

 

Тук разглеждаме 5 симптома, за да определим дали те са в следствие на алергия или настинка:

 

1. Съобразете се с времето на годината

 

Настинките се плоучават по често през зимата. Те често се появяват няколко дни след заразяване с вируса. При сезонните алергии се появяват симптоми като кихане, запушен нос и сърбеж в очите веднага след излагане на полени през пролетта, лятото или есента. Ако симптомите се появяват по едно и също време през цялата година, то по-вероятно е това да е сезонна алергия, а не настинка.

 

Четете още: В риск ли съм от развитие на алергия?

 

2. Продължителност на симптомите

 

Симптомите на настинка продължават обикновено от 3 до 14 дни, но симптомите на алергия продължават седмици, докато лицето е изложено на полените.

 

3. Цветът на носният секрет

 

Когато секрета на пациента е зелен или жълт, то по-скоро има настинка или инфекция. Сезонните алергии обикновено предизвикват производството на чист секрет. Инфекциите на синусите могат да объркат картинката, като доведат до жълт цвят на секрецията.

 

4. Температура или болки в мускулите

 

Сезонните алергии не причиняват температура и болки в тялото, докато настинката често идва с тези симптоми.

 

Четете още: Кои са трите вещества, които могат да причинят кожни реакции?

 

5. Обърнете внимание на докосването на носа

 

Родителите могат да забележат, че децата им често пипат носовете си с идеята да облекчат сърбежа – това може да е издайнически знак за сезонните алергии. Когато се опитвате да определите, дали симптомите на детето се дължат на настинка или сезонна алергия обърнете внимание на това. Също така погледнете дали кожата на носа е раздразнена.

 

Всеки, който има настинка може да докосва носа си, но децата с алергии са по-склонни да го правят. Това означава, че нещо ги притеснява и може да показва, че алергията се влошава.

Добави коментар