Настинката предизвиква ли ушна инфекция при бебетата?

Да, настинката може да предизвика развитието на ушна инфекция.

 

Настинката често достига до средното ухо, пространството между тъпанчето на вашето бебе и вътрешното ухо, което предизвиква подуване. Подуването може да блокира течността в ухото на бебето. Това създава топла, влажна среда, където бактериите могат да се разпространят. Когато инфекцията се появи, гнойта се развива и притиска тъпанчето на бебето, кара го да набъбва и се възпалява.

 

Вашето бебе може да вдигне температура, тъй като тялото се опитва да се пребори с инфекцията. Този вид инфекция се нарича остър отит на средното ухо.

 

ушна инфекция, бебе

 

Бебето ви е склонно към това натрупване на течност, защото каналът на средното ухо е къс и хоризонтален, тъй като все още се развива. Като порасне, каналът ще стане по-дълъг и вертикален, което намалява вероятността от заразяване.

 

Ако бебето ви е с кашлица и хрема и изведнъж развие висока температура 3-5 дни по-късно, това е знак, че има ушна инфекция. То също така може да си дърпа ушите или да е раздразнително. Преглъщането и смученето също са болезнени. Вашето бебе може да започне да се храни и внезапно да се отдръпне от бутилката или гърдата, защото изпитва болка.

 

Четете още: Как да се грижим за бебето при поява на болести?

 

Заведете бебето на лекар, ако смятате, че има ушна инфекция. Много ушни инфекции се оправят от самосебе си, но вашият лекар може да предпише антибиотици. Ухото на бебето трябва да започне да се подобрява след 3-4 дни с или без антибиотици.

 

ушна инфекция, бебе

 

Не е приятно да гледате бебето си с ушна инфекция. Но има неща, които можете да направите за него.

 

• Уверете се, че то получава достатъчно почивка.  

 

Четете още: Ако новороденото има настинка

 

• Поддържайте го хидратирано и го кърмете добре. Ако бебето ви е на изкуствено хранене или с твърди вещества, предложете допълнително вода.

 

• Можете също така да му дадете парацетамол, ако е над 2 месеца. Това ще намали болката и температурата. Уверете се, че давате правилната доза.

 

• Настинките и ушните инфекции са често срещани през първата година на бебето. Но кърменето може да помогне да се пребори с настинки и други инфекции. Това е така, защото кърмата предава вашите антитела и вещества в кръвта на бебето, които се борят с инфекциите.

 

Снимки: Bengrey, melodramababs Foter

Добави коментар