Наръчник за татковци – 1-ви месец от бременността

Партньорката ви е бременна. Честито! Сега обаче нямате представа какво предстои, нали? Спомняте ли си колко щастливи бяхте, когато любимият ви отбор спечели Шампионска лига? Когато си купихте първата кола? Никое от тези неща не може да се сравни с това, което изпитвате в момента. Емоциите ви могат да варират от желание да се разплачете, до неудържима нужда да се биете в гърдите като горила и да подскачате.

 

Предлагаме ви кратък наръчник, защото сигурно в момента нямате представа какво трябва да правите през първия месец от бременността.

 

1. Излизайте заедно

 

Не че ще ви е лошо, когато станете трима, но все още имате малко време, в което да сте само двамата. Можете да ходите на разходка, да си направите екскурзия до някое симпатично кътче.

 

Не забравяйте, обаче, че дори и партньорката ви да не изглежда бременна, тя определено се чувства така. Дори да имате невероятен план за уикенда, ако тя се чувства уморена, гади ѝ се и т.н., бъдете готови да отмените всичко. Съобразявайте се с нейните усещания и определено очаквайте редовни тичания към тоалетната. Постоянно.

 

2. На работното място

 

Говорете с някой от отдел човешки ресурси на работното си място или с управителя си. Разберете какви са условията на компанията за вариантите за отпуска покрай раждането на бебчето. Имайте предвид, че ще се нуждаете от малко повече почивни дни, за да можете да ходите на прегледи с партньорката си и в последствие – при появата на бебето.

 

3. Извадете калкулатора

 

Настъпва момент, в който ще трябва да изготвите реалистичен бюджет. Очакват ви разходи за дрехи за бременни, възглавници за бременни, бебешки дрешки, детска количка, креватче и безброй други неща. Финансите ви ще бъдат засегнати, особено ако доходите започнат да идват само от едно място, а не от две, както до сега.

 

Четете още: Страховете на бъдещия татко

 

4. Помагайте на половинката си

 

Поемете някои от задълженията на бременната си жена. Можете, например, да почиствате с прахосмукачката, да чистите банята или да приготвяте вечерята. Поемете напълно тази отговорност. След като влезете в ритъм, може да поемете още нещо, жена ви ще има нужда от помощ все повече и повече с напредването на бременността.

 

5. Планирайте „разпространяването“ на новината

 

Така или иначе трябва да кажете на семействата и близките си, че ще ставате родители. Нормално е да не искате на момента да звъннете на всички с новината. Обсъдете с партньорката си кога на кого искате да споделите. И един съвет, по-добре е да кажете „Очакваме бебче!“ или „Ще ставаме родители!“, отколкото „Бременни сме!“ – звучи малко странно и абсурдно.

 

6. Какво да говорите

 

Бъдете малко по-сантиментални, носталгични и романтични. Говорете ѝ как сте се влюбили в нея, какво обичате най-много и т.н. Припомнете ѝ първата ви целувка, първото „Обичам те“. Говорете защо имате толкова силна и здрава връзка и как ще бъдете прекрасни родители. Покажете ѝ, че може да разчита на вас напълно. Ако сте по-романтични можете да пресъздадете първата си среща – същото място, същото облекло, подобни разговори.

 

Четете още: Обличане на бебето – инструктаж за татковци

 

7. Масажи

 

Партньорката ви много скоро ще започне да се оплаква от болки къде ли не – гърба, кръста, краката… Усъвършенствайте масажистките си умения, заредете се с различни масла (без аромат, защото може да ѝ се гади от него). Внимавайте къде я докосвате – масажирайте местата, които тя иска. Поглезете я – заслужава го!

Добави коментар