майка, интроверт, деца, темперамент

Наръчник за оцеляване на майката интроверт

Обществото сякаш ни притиска и ни кара да се чувстваме длъжни да отделяме всяка свободна секунда за децата си. Все пак те растат доста бързо, а като родители носим отговорност да ги превърнем в самостоятелни и отговорни възрастни. Какво се случва обаче, когато основната грижа за децата пада на плещите на майката, а тя е интроверт?

 

Скъпи майки интроверти, колко често сте се надявали спящите ви деца да не се събудят преждевременно, за да имате още няколко минутки за себе си? Колко пъти сте се чувствали като нарцистични егоисти, защото искате да отделите време, в което да бъдете сами? Колко пъти сте се чувствали като ужасни майки?

 

Имайте предвид, че всичко е наред с вас. Напълно нормално е да имате нужда да се отделите от всички, за да се заредите с енергия. Ако не го направите – ще се изчерпате. Трябва да спрете да се самообвинявате за това, че имате нужда от време за себе си. Просто така функционирате.

 

майка, интроверт, деца, темперамент

 

Няма как просто да махнете с магическа пръчка и да промените темперамента си. Просто трябва да направите промени в графика си, така че да имате време и за своите потребности. Какво можете да направите?

 

Приемете темперамента си

 

Това е една от най-важните стъпки. Приемете какви сте и спрете да се опитвате да се промените.

 

Сменете професията си (ако е необходимо)

 

Вижте още: 5 начина да се върнете на работа след майчинство

 

Ако през голяма част от ежедневието си ви се налага да общувате с много хора, не е чудно, че се чувствате изтощени в края на деня. Естествено е да ви е по-трудно да отделите по-голямо внимание на децата си, ако нямате сили за това. Решението е да се насочите към работа, при която общуването с хора е по-малко. Можете да правите всичко  – да пишете повече, дори да преподавате. Така ще имате повече енергия, когато се приберете у дома.

 

Грижа за децата извън дома

 

Ако ви се е налагало да извикате някой да се грижи за децата ви у дома, докато изпълнявате определени ангажименти (пак у дома), най вероятно постоянно сте се заслушвали какво правят. Няма как да не се разсейвате в такъв случай.

 

майка, интроверт, деца, темперамент

 

Този проблем има лесно решение – просто намерете подходящи групи или работилници за игра или детско парти клубче, оставете децата си там и свършете всичките си задължения спокойно.

 

Време за себе си

 

Можете да въведете определено време през деня, през което всяко от децата ви да играе само – например в рамките на 30 минути. Това няма да помогне само на вас, а ще се отрази добре и на децата ви. Ако някое от тях също е интроверт, то ще успее да се зареди с енергия. Ако не е – ще се научи как да се забавлява само.

 

Вижте още: Синдром на супер-майката

 

След като децата ви поотраснат, времето за себе си може да се трансформира във време за четене и почивка.

 

Малките промени, които правите, могат да доведат до огромни резултати. Това, че вие сте заредени с енергия ще се отрази добре и на децата ви. Освен това ще подобри връзката между вас. Запомнете – не е нужно да се променяте, просто приемете темперамента си и се грижете за нуждите си.

 

Снимки:  ALA – The American Library Association, merwing✿little dear, Pasco Schools  Foter.com

Добави коментар