сперма, сперматозоиди, мъж, мъжки фактор, яйцеклетка

Нарушения в производството на сперма

За създаването на нов живот са необходими двама. За жалост в някои случаи забременяването не идва веднага след започването с опитите. Понякога това може да се дължи на проблем както при жената, така и при мъжа.

 

Мъжкият фактор за стерилитет може да се дължи на по малкото количество сперматозоиди,  или на сперматозоиди с необичайна форма, които не се движат добре. Анормалните сперматозоиди все пак могат да проникнат и оплодят яйцеклетката. Сперматозоидите, които не се движат добре обаче, не могат изобщо да достигнат до яйцеклетката, за да я оплодят.

 

сперма, сперматозоиди, мъж, мъжки фактор, яйцеклетка

 

Причини

 

Производството на анормални сперматозоиди може да се дължи на генетичен дефект, инфекция на тестисите, травма, хормонален дисбаланс или излагане на радиация и някои лекарства.

 

Тестостероно-заместващата терапия, независимо дали перорално, инжекционно или локално приемана, може значително да намали ли спре производството на сперматозоиди.

 

Четете още: Мъже, андрологът не е страшен – част 1

 

Тестове

 

След преглед на медицинската ви история и резултатите от физическия ви преглед, лекарят ви може да назначи анализ и оценка на спермата. В случай, че анализът не показва никакви проблеми, може да ви подложи на изследване за хормонален дисбаланс (тестостерон и т.н.) и генетични дефекти.

 

сперма, сперматозоиди, мъж, мъжки фактор, яйцеклетка

 

Лечение

 

За жалост в част от случаите причината за мъжкия стерилитет не е известна. Добрата новина е, че лекарят ви може да предложи други възможности, като например вътрематочна инсеминация, ин витро оплождане и други подобни процедури.

 

Четете още: Азоспермия

 

Ин витро процедурата е с интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди се превърна в революционна в последните години. Тя е подходяща за пациенти с мъжки фактор за стерилитет. Процедурата може да помогне на двойки с подобен проблем, тъй като е необходимо да се изолира само един единствен здрав сперматозоид, за да се оплоди яйцеклетката. 

Добави коментар