Направете боядисването на яйцата по-естествено! – част 1
Пролетните празници могат да бъдат и екологични. Ето как може да боядисвате яйца с екологични продукти, като част от един здравословен Великден:
Начините, по които празнуваме Великден съчетават древните със съвременните традиции и са съсредоточени главно върху прераждането и обновлението. Те са символизирани в цялата история на човечеството чрез скромното яйце. И днес боядисването на яйца е неизменна част традицията на Великден.
Но какво има в боите за яйца? Предимно хранителен оцветител и химикали, направени от въглищен катран, които могат да причинят алергии при някои хора. Могат да включват и канцерогенни вещества. Комерсиалните хранителни оцветители също могат да бъдат свързани с някои състояния, като депресия, безпокойство и дефицит на внимание.
Има ли начин да боядисате яйцата, без да използвате готова боя? Да, може да боядисвате яйцата с бои за храна, които правите сами от подръчни материали. По-лесно е отколкото звучи. И това не само е по-екологичен вариант, но също така е по-лесен и образователен за децата.
Как да боядисате великденските яйца с помощта на естествени лесни домашно приготвени хранителни оцветители?
Използването на хранителни продукти за боядисване на яйца е чудесно, защото никога не знаете какво точно ще се получи. Експериментирайте с повече или по-малко съставки, повече или по-малко топене, с бели или кафяви яйца за различни вариации, с които може да сте сигурни, че ще спечелите вниманието на детето.
Четете още: Съвети и идеи за красиви Великденски яйца
Какво ще ви трябва:
• яйца – измити и подсушени
• хранителни продукти за боядисване (вижте списъка по-долу)
• картонена подложка за яйцата
• 4 чаши вода
• 2 супени лъжици оцет
• тенджера
• цедка
• восък, пастели или гумени ленти
• решетъчна лъжица
Как да направите свои естествени бои?
Опитайте следните естествени багрила за различни тонове. Консервираните и замразените плодове и зеленчуци също вършат работа, но при боядисването с пресни храни можете да постигнете най-тъмните и наситени нюанси.
Четете още: Великденска играчка-закачка
• розово/червено: червено цвекло, червена боровинка, сок от нар, червен гроздов сок, червени люспи от лук, малини, някои видове чай
• оранжево: жълти люспи от лук, червен пипер, чили на прах
• жълто: лимонови кори, портокалови кори, моркови (настъргани), кимион, куркума
• зелено: спанак, някои видове чай, обелки от ябълка сорт Златна Превъзходна (може да бъде зелено или жълто)
• синьо: боровинки, червено зеле, къпини
• лилаво: цвят от теменужки + 2 ч.л. лимонов сок, чай от хибискус
• кафяво: силно черно кафе, чай, семена от копър, черни орехови черупки
Започнете с помощта на приблизително 4 чаши плодове и зеленчуци, две супени лъжици оцет и една супена лъжица подправка за всеки 4 чаши вода.
Добавянето на повече от естествения оцветител или накисването за по-дълго време ще направи цветовете по-тъмни.
Имайте предвид, че химикалите като хлора и минералите във водата могат да повлияят на интензивността на цветовете.
Продължава на: Направете боядисването на яйцата по-естествено! – част 2