Направете боядисването на яйцата по-естествено! – част 2

Продължава от: Направете боядисването на яйцата по-естествено! – част 1

 

Естествени методи за боядисване на яйца

 

При боядисването на яйцата можете да създадете разнообразие от цветове като смесите няколко съставки или променяте времето, в което яйцата са потопени в боята. Можете да използвате горещ или студен метод:

 

 Горещ метод

 

Поставете суровите яйца и съставките за един цвят в голяма тенджера. Оставете да заври, след това оставете да къкри в продължение на най-малко половин час. Отстранете с решетъчна лъжица яйцата и подсушете. След като изсъхнат ги разтъркайте с растително масло, за блясък или ги оставете матови.

 

 Студен метод

 

Сварете яйцата. Черупките трябва да останат здрави. След това смесете съставките за боята и я сварете, оставете я да покъкри. Свалете боята от котлона, оставете я да изстине и я прецедете. Внимателно поставете твърдо сварените яйца в боята и ги оставете в продължение на най-малко половин час. Отстранете с решетъчна лъжица, подсушете и ги оставете в картонена кутия. След като изсъхнат ги обтрийте с растително масло за блясък или ги оставете матови.

 

Екологични съвети за декорация на яйца

 

Ако искате върху яйцата ви да има форми, думи или точки, използвайте пчелен восък, за да направите дизайна на яйцето преди да е боядисано. Големите деца могат да рисуват върху яйцата с разтопен пчелен восък, използвайки тънка четка.

 

Четете още: Съвети и идеи за красиви Великденски яйца

 

Ето още една добра идея. Ако  искате ивици – увийте яйцето с гумени ластици.

 

Ако искате по-различен вид на яйцето, го обгърнете в люспи от лук, като за по-сигурно го вържете с кухненски канап или гумени ластици. Добавянето на една супена лъжица мазнина в боята ще създаде мраморен ефект.

 

Друг вариант е да сложите свежо листо върху яйцето и да го прилепите с чорапогащник плътно за яйцето, след това го пуснете в боята. Когато премахнете листото от яйцето, мястото ще остане неоцветено.

 

Сложете яйцата обратно в хладилника след боядисването им. Не ги оставяйте навън за дълго. Те не могат да се съхраняват повече от седмица в хладилник.

 

Още еко съвети

 

Избирайте яйца, които се продават в картонени кутии – те са подходящи за рециклиране.

Добави коментар