кърмене, вода, алергии, алкохол, вино

Напитки и алергии по време на кърмене

Майките трябва да спазват определена диета докато кърмят. През този период не е важно само с какво се храните, а и колко течности приемате. Ето какво трябва да знаете за напитките по време на кърменето:

 

Колко вода трябва да пиете?

 

Препоръчително е да изпивате 8 ч. вода дневно, особено в седмицата след раждането, тъй като това ще помогне за по-бързото ви възстановяване. За да сте сигурни, че пиете достатъчно вода, изпивайте по една чаша всеки път, когато кърмите.

 

Имайте предвид, че ако не пиете достатъчно течности, количеството кърма няма да бъде засегнато, освен ако не сте наистина сериозно обезводнени. Ако не можете да прецените дали се нуждаете от повече вода, следете цвета на урината си – тя ще стане по-тъмна. Недостигът на вода може да ви създаде здравословни проблеми, като инфекция на пикочните пътища, запек, умора.

 

кърмене, вода, алергии, алкохол, вино

 

Алкохолът и кърменето

 

Иска ви се да изпиете чаша бяло вино след края на дългия уморителен ден? Направете го! Дори част от алкохола да попадне в кърмата ви, той ще е незначително количество. В умерени количества, виното и бирата, а и малкото количество твърд алкохол, са безопасни за бебето ви.

 

Ако сте решили да изпиете чаша вино, направете го веднага след като сте накърмили бебето, а не преди това. Така давате на метаболизма си няколко часа да преработи алкохола.

 

Четете още: Хранене по време на кърмене – част 1

 

Ограничете се до 2-3 питиета седмично – по-голямото количество алкохол може да направи бебето ви сънливо и отпуснато. Освен това може да му попречи да суче добре.

 

Ако приемате алкохол в много големи количества, това може да се отрази на дишането на бебето. Освен това, твърдият алкохол ще се отрази и на вашите способности да се грижите адекватно за бебето си.

 

Не забравяйте, че винаги можете да изцедите кърма предварително и да храните бебето с нея след приема на твърд алкохол.

 

кърмене, вода, алергии, алкохол, вино

 

Алергии при кърмените бебета

 

Много малко бебета – около 2-3%, са алергични към храни в диетата на майката. Най-честият виновник за алергична реакция е кравето мляко. Другите са соята, ядките, пшеницата и фъстъците. Бебето, което има хранителна алергия, е свръх нервно и плаче много. Освен това се появяват и други симптоми, като:

повръщане

редки, воднисти или слузести изпражнения (евентуално примесени с кръв)

липса на наддаване на тегло

екзема, копривна треска, хрипове, секреция от носа или задух

 

Четете още: Десет популярни мита за кърменето – част 1

 

Ако смятате, че детето ви може да има хранителна алергия, особено ако имате фамилна история свързана с алергиите, посетете своя лекар. Той вероятно ще препоръча да премахнете от менюто си потенциалната проблемна храна за 2-3 седмици, за да провери дали действително тя е причината за състоянието на бебето.

 

Снимки: Tau Zero, Jing a Ling, Helga Weber Foter.com

Добави коментар