Намалете холестерола в кръвта

Какво е холестерол?

 

Холестеролът е мастно вещество, прозвеждано в организма главно от наситените мазнини в диетата ви. Той играе важна роля за клетъчната функция в организма, и е градивен елемент на много от съществените стероидни хормони.

 

Въпреки това, наличието на твърде много холестерол в кръвта увеличава риска от развитие на коронарна болест на сърцето.

 

Холестерол и циркулация

 

Холестеролът използва циркулацията на организма, като пътна мрежа и се грижи за превозването на протеини известни като липопротеини.

 

Има два основни вида: липопротеини с ниска плътност (LDL), които транспонтират холестерола от черният дроб към клетките, и липопротеини с висока плътност (HDL), които връщат излишния холестерол към черния дроб.

 

„Липиди в кръвта” е общ термин за всички мастни вещества в кръвообръщението, включително липопротеините с по-ниска и по-висока плътност, холестерол и триглецириди.

 

Защо тестът на холестеролът е толкова важен?

 

Високите нива на холестерол в кръвта, заедно с триглицеридите показват по-голям риск от коронарна болест на сърцето.

 

Холестерол и сърдечни заболявания

 

Причината за коронарна болест на църцето е стесняването на артериите, при постепенното натрупване на мастен материал, състояние известно като атеросклероза.

 

Четете още: Живот със сърдечна недостатъчност

 

Атеросклерозата се случва, когато LDL холестерол се отложи по стените на коронарните артерии, въпреки че HDL холестеролът го премахва от кръвообръщението и предпазва от коронарна болест на църцето.

 

Съотношението на HDL и LDL е всъщност много важно – всеки трябва да се стреми към по-ниско ниво на HDL.

 

Какво е добро ниво на холестерола?

 

Средното ниво на холестерола в кръвта при повечето хора е 5.8 mmol/l.

 

Не бива да се оказва твърде много внимание на отделното разчитане на резултатите, но ако повечето измервания показват високи нива, съотношението на HLD:LDL е следвъщият и по-ценен тест, който може да се извърши в болница или лаборатория при поискване от лекаря.

 

Значението на високите нива холестерол

 

Високото ниво на холестерола е един от многото рискови фактори за коронарна болест на сърцето.

 

Сами по себе си, леко повишените нива не са повод за безпокойство, но ако те са налице, когато има и други рискови фактори – пушене, високо кръвно налягане, липса на физически упражнения, стрес, наднормено тегло, диабет, тогава нивото на холестерола е много важно, тъй като всички рискови фактори могат да се умножат.

 

Четете още: Как да намалим риска от сърдечни проблеми

 

Причини за възникване на високия холестерол

 

Най-разспространените причини са твърде многото наситени мазнини в храната, липсата на физически упражнения и наследствената тенденция, за произвеждане на твърде много холестерол, наречен фамилна хиперхолестерохимия.

 

Намаляване на нивата на холестерола

 

Ограничаване на всички мазнини, особено наситените такива – трябва да ядете повече храни, съдържащи скорбяла. Изберете мазна риба, която помага да запазите нивата на здравословния холестерол.

 

Мононенаситените мазнини като зехтин, орехи, рапично масло и авокадо, намаляват лошия холестерол без да понижават нивата и на добрия.

 

Лечение

 

Лекарства се дават, когато нивата на холестерола остават твърде високи, въпреки диетичните мерки, и ако общият риск от сърдечни заболявания е оценен като по-голям от 20 на 100 за 10-годишен период.

 

Основните лекарства, използвани понастоящем са известни като статини. Те могат да намалят лошият холестерол с повече от 20 % и спомагат за намаляване на рикса от сърдечно-съдово заболяване с 25%.

 

Тази терапия е ефективна както в напреднала възраст, така и при хората на средна възраст, но трябва да се вземат редовно, както е по предписание.

 

Въпреки това, не са подходящи за всички, така че консултирайте се с вашият лекар за възможните странични ефекти.

Добави коментар