Най-често срещаните симптоми предхождащи пробива на зъбите

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

1. Раздразнителност

 

Пробивът на млечните зъбки оказва натиск върху венците, което създава понякога усещане за болка при бебетата. Ето защо не е изненадващо, че най-вероятно това ще накара вашето дете да се почувства неразположено и раздразнително. Някои бебета могат да се чувстват така няколко часа, но други могат да останат кисели в продължение на дни или дори седмици.

2. Отказ да се хранят

 

Понякога бебетата, в етапа на никнене на зъбите, имат желание да окажат натиск върху мястото на пробив, дали чрез бутилка, майчина гърда или нещо друго. Но също така е възможно, смученето по време на кърмене да накара бебето да се почувства по-зле. По тази причина, никненето на млечните зъбки може да доведе до това, вашето бебче да откаже да се храни.

 

пробив, млечно, зъбче

Бебетата, които се хранят с по-твърди храни също може да откажат да се хранят през този период на пробив (ако детето ви отказва няколко хранения е добре да се консултирате с вашия педиатър).

3. Субфебрилна температура

 

Този симптом е леко спорен. Според едни лекари, никненето на зъбки не може да доведе до леко повишаване на температурата, а причината за това състояние съвпада с етапа на загуба на имунитета получен от майката, което прави бебетата по-податливи на инфекции, с етапа на пробив на зъбите. Все пак е важно да се отбележи, че всяко възпаление може да предизвика леко увеличаване на температурата, а в случая на пробив се наблюдава такова в областта на венците, затова понякога се наблюдава субфебрилна температура (по-малка от 38,3 градуса, измерена ректално). Добре е този симптом да бъде третиран като обикновена субфебрилна температура – ако продължи повече от 3 дена, отидете на педиатър.

 

пробив, млечно, зъбче

4. Бодрост

 

Появата на зъбки на вашето бебе може да наруши неговия нощен сън (дори и ако до преди това бебето ви е спало непробудно през нощта). Преди да направите нещо, проверете дали все пак няма да успее заспи отново, ако това не стане, то тогава го успокойте чрез потупвате или му изпейте някоя приспивна песничка, но не започвайте да го храните.

5. Венечен хематом

 

Никненето на млечните зъбки може да предизвика кървене под венците, което да изглежда като синкава буца. Тя не е повод за притеснение и може лесно да бъде излекувана, с помощта на студен компрес.

 

Снимка: Clare Bloomfield, imagerymajestic, -Marcus- FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар