Най-често срещаните пролетни алергии

Макар и да се наслаждавате на по-топлото време през пролетта, със сигурност няма да се зарадвате на алергиите, които идват с този сезон. Ако разберете кои са източниците на досадните пролетни алергии, това ще ви помогне да намалите излагането си на алергени.

 

Много хора гледат на пролетта като възможност за ново начало. Но с топлия полъх идват и полените и плесените. Ако страдате от сезонни алергии, най-вероятно ги усещате при всяко вдишване. Алергените карат имунната система на организма да реагира прекалено силно, което предизвиква симптоми, като кихане, запушен нос, сърбеж.

 

През пролетта най-много се разпространяват полени от дърветата. Лятото носи повече  полени от тревите, а алергията от амброзия обикновено е в своя пик през есента.

 

алергия, пролет, алергени, сезон, пролетни алергии, полени, дървета, мухъл

 

Мухълът, който се счита за целогодишен причинител на алергии, също може да предизвика доста неудобства през пролетта. Той се развива най-често, когато влажните и дъждовни дни са последвани от топло време.

 

Пролетни алергии: дървесен прашец

 

Дърветата причиняват алергии, защото произвеждат микроскопични клетки, които са леки и сухи, и могат да се разнасят далеч от вятъра.

 

Четете още: В риск ли съм от развитие на алергия?

 

Има няколко вида дървета причинители на сенна хрема през пролетта:

• дъб

• кедър

• явор

• клен

• бряст

• бреза

• кипарис

• орех

• топола и др.

 

алергени, полени, алергии, пролет,

 

Тези дървета отделят прашец по едно и също време всяка година. Ако сте алергични към някои от тях, започвате да кихате, усещате задух, чувствате сърбеж в очите, ушите, носа и устата.

 

Ще почувствате облекчение от пролетната алергия в дъждовните и облачни дни, или когато няма вятър, който да разнася полените във въздуха. Но когато времето е топло и сухо, особено, когато има вятър, алергиите могат да се влошат допълнително.

 

Четете още: Симптоми на респираторната алергия

 

Пролетни алергии: Мухъл

 

Плесенните спори влияят по подобен начин. Мухълът освобождава спори, които също се разнасят от вятъра. Те са в изобилие във въздуха навън и е възможно да предизвикат тежки симптоми на алергия от пролетта до есента.

 

мухъл, пролет, алергии, полени, алергени,

 

Мухъл може също да се срещне и в дома ви. Той предизвиква типичните симптоми на алергия, като кихане, запушване на носа, хрема, сълзене на очите и сърбеж.

 

Облекчение от пролетните алергии

 

Вашата най-добра защита от пролетните алергии е затварянето на вратите и прозорците, използването на плазмени филтри на климатичните инсталации, изперането на дрехите и взимането на душ, след като сте били изложени на цветен прашец и спори на плесени. Освен това е хубаво да избягвате работа в двора или да се упражнявате на открито в дни, когато нивата на полените са високи. Можете също така да говорите с вашия лекар или алерголог за възможности за лечение, особено ако положението излиза извън контрол. 

Добави коментар