Най-често задаваните въпроси за стерилитета

Какво представлява стерилитетът?

 

Стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, което възпрепятства забременяването. Диагностицирането се прави, когато двойката е правила секс без предпазни средства в рамките на една година без резултат или ако жената е преживяла няколко спонтанни аборта.

 

При кого се получава това състояние?

 

Стерилитетът е медицински проблем. Приблизително 35% от стерилитета се дължи на проблеми при жената, а други 35% на проблеми при мъжа. Равни са процентите, при които стерилитетът се дължи на проблеми и при двамата партньори или не може да бъде изяснен. В България двойките в репродуктивна възраст с подобни проблеми са над 250 000.

 

Може ли да бъде предотвратен стерилитетът?

 

Стерилитетът е заболяване. В някои случаи можете да предприемете стъпки, за да го предотвратите, но в повечето случаи не.

 

Какви са признаците и симптомите?

 

Често няма никакви признаци или симптоми, които могат да се свържат със стерилитета. Опознаването на собственото ви тяло, както и профилактичните прегледи могат да помогнат при откриването на проблема. Ранното откриване и лечението на проблеми при забременяването могат да бъдат ключови действия за по-нататъшна успешна бременност.

 

Вижте още: Стерилитет – симптоми, изследвания и тестове

 

Какви типове стерилитет има?

 

Причините за стерилитета могат да се дължат на проблеми при жената, проблеми при мъжа, проблеми и при двамата партньори или така наречения неизяснен стерилитет.

 

През кои дни жената е най-фертилна?

 

Денят, в който започва вашия менструален цикъл е ден 1. Вероятният ден за овулация е около 14 ден (при 28 дневен цикъл). Тогава се освобождава яйцеклетка годна за оплождане. Тя е жизнеспособна за около 24 часа и това е най-подходящото време за оплождане.

 

Не всички жени, разбира се, имат овулация на ден 14. При някои настъпва по-рано, при други по-късно. Някои жени дори нямат овулация. Може да имате овулация на различен ден всеки месец. Дори и да имате редовен менструален цикъл, това не означава, че винаги сте имали овулация.

 

Как жената може да разбере, че има овулация?

 

Един от начините да разберете е чрез измерване на базалната температура всяка сутрин и записването й в таблица, както и следенето на вида на цервикалната слуз. Три или четири цикъла са достатъчни за да бъдат представени графики на вашия лекар. Можете да използвате и тестовете за овулация, които се продават в аптечната мрежа у нас.

 

Вижте още: Знаците на овулацията

 

Колко често трябва да бъдат осъществявани половите контакти?

 

Сперматозоидите могат да живеят около 48 часа в женския репродуктивен тракт. Много е важно да има полови контакти през ден около деня на овулацията. Помнете, че всяка жена има овулация в различен ден. За да увеличите шансовете си не взимайте душ и не използвайте лубриканти непосредствено преди и след половия акт.

 

Колко време трябва да правим опити за бебе преди да посетим лекар?

 

Повечето лекари препоръчват да не се притеснявате, ако опитвате по-малко от година, когато сте под 35 години. Ако сте над 35, този период е 6 месеца. Ако сте над 30 и сте имали някакво гинекологично заболяване, спонтанни аборти, нередовни цикли или партньорът ви има малък брой жизнени сперматозоиди, няма смисъл да чакате година. Много двойки срещат трудности с това да признаят, че има някакъв проблем с тях. След всеки цикъл си казват „ще стане следващия месец“. Когато тези надежди се изпарят идва времето да се посети гинеколог.

 

Пиенето и тютюнопушенето?

 

Алкохолът, тютюнопушенето и марихуаната са врагове на фертилността. Много добра идея е също да ограничите и кофеина.

 

Вижте още: Тютюнопушене и стерилитет

 

Какви са скритите аспекти на стерилитета?

 

Стерилитетът в повечето случаи е значителна криза в живота на едно семейство. Преживяванията свързани с него заплитат много скрити индивидуални загуби за тях, за техните любими хора, както и за обществото като цяло, които включват:

 

лишаване от бременност и преживявания свързани с раждането

лишаване от генетично продължение на рода

разминаване с родителството

разминаване с внуци и преживяванията свързани с тях

чувство за малоценност

намаляване на стабилността на семейството

намаляване на професионалната продуктивност

загуба на одухотвореност и надежди за бъдещето.

 

Поради факта, че стерилитетът преплита основни чувства от личния живот и решения, той винаги се е разглеждал като лична материя и рядко е дискутиран в публични форуми.

 

Вижте още: Можем ли да живеем без деца … и да бъдем щастливи?

 

Персоналната природа на преживяванията, свързани със стерилитета, допринася за неуспехът на обществото да го разпознае като заболяване и по този начин се създава затъмнение и тишина по отношение на познаването му.

 

Стерилитетът оказва силно влияние върху личностното себеоценяване и мотивация. Внезапно животът, който е бил добре планиран и успешен сякаш излиза вън от контрол. Срещата с разочарованието от невъзможността да се забременее месец след месец води до депресия.

 

Продължава на: Кои са рисковите фактори от стерилитета?

Статията е любезно предоставена от www.zachatie.org

Добави коментар