Най-честите грешки, които правят родителите на деца с комуникативни нарушения (част-2)

Продължава от: Най-честите грешки, които правят родителите на деца с комуникативни нарушения (част-1)

 

Автор: Ивелина Александрова

Бакалавър и Магистър по Логопедия

 

2. Домашен майстор

 

След изчитането на 1028 страници от различни форуми и сайтове, решавате да си купите учебника „Основи на терапията при комуникативни нарушения“ и „ 101 практически съвета за терапия у дома“.

 

Така де, колко да е трудно.

 

Дотук сте научили, че се прави диагностика и после се играят различни игри, чрез които детето да преодолее проблема. Диагностика вие вече сте направили – детето има проблем.Изчитате учебниците като прескачате непознатата терминология и сте готови! Сядате да играете на пода като внимателно следвате съветите от практическото помагало и настоявате детето да говори високо и ясно, а вие му казвате „браво“ на всяка втора дума.Скоро детето се уморява и става раздразнително, вие се чудите какво точно не сте прочели или разбрали и се зареждате с нова литература по въпроса, а времето си върви.

 

Един ден ще живеем в идеален свят, където всеки ще може да прави всичко, а ако случайно нещо не може, ще бъде възможно да се научи да го прави за около 10 минути средно галактическо време.Но, този момент още не е дошъл. Заведете детето при специалист, а майстор за пералнята извикайте за вкъщи.

 

Най-честите грешки, които правят родителите на деца с комуникативни нарушения

 

3.Обиколка на забележителностите

 

Ако живеете в голям град, то е много вероятно да има няколко известни езиково-говорни терапевта. За всеки от тях сте прочели по нещо, казали са ви по нещо като изказванията варират от „не си губи времето там“ до „прави чудеса“. Когато търсят терапевт, родителите естествено сверяват диагнозата; предполагаемото време, което ще отнеме терапията и цените в различните кабинети. В случай, че двама терапевти са поставили една и съща диагноза има ли смисъл да обиколите още пет кабинета? Ако трябва да закарате колата си на ремонт ще обиколите ли всички сервизи в града? По всяка вероятност – не. Изберете един терапевт, на който да се доверите и му дайте шанс да си свърши работата.

 

Препоръчително е езиково – говорният терапевт да има бакалавърска и магистърска степен по Логопедия от акредитиран университет /в България: СУ “Св.Климент Охридски“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“, НБУ – магистърска степен/ и стаж по специалноста.

 

Вярно е, че Логопедията не е ракетно инженерство, но все пак има разлика дали терапевтът ви е учил 6 години за специалност или само 4 семестъра, нали?

 

4. Откраднато време

 

Да приемем, че вече сте преодолели горните три точки и детето ви посещава логопедичен кабинет за терапия. Имате две или три посещения седмично по един час. Супер! Ето малко време и за вас – за един бърз маникюр, да напазарувате или да почетете на спокойствие. Вече сте в графата „добър родител“ и няма нужда да правите нищо повече по въпроса. А, може би не.

 

Най-честите грешки, които правят родителите на деца с комуникативни нарушения

 

В повечето случаи терапевта, ще ви даде упражнения за работа вкъщи, които ако не сте видели как се правят няма как да повторите сами. Добър вариант е да присъствате поне в рамките на първия месец от терапията или да помолите вашия логопед да ви обучи как да правите упражненията у дома. Имайте предвид, че с напредването на процеса упражненията се променят, така че най – добре да не гледате на терапевтичните часове като на свободно време.

 

5. Аз не знам, че не знам

 

Ако едно дърво падне в гората и никой не го чуе, то вдига ли в действителност шум? Това е един от въпросите, с които дебатьорите се упражняват. Ситуацията е сходна при родителите на децата с комуникативни нарушения. Ако не знам, че детето ми има нарушение, то как да знам, че ми трябва помощ? Информирайте се. Още от училището за бременни вие започвате изучаването на една чисто нова специалност – родителство, с гарантирана заетост и без право на почивен ден. Научете не само как се развива бебето в утробата, а и как би следвало да се развива от момента на раждането. Това е дълъг процес, но с малко желание бихте могли да научите основните етапи от двигателното, емоционалното, когнитивното и говорното развитие на детето.

 

Бъдете информирани родители, това ви прави свободни.

 

Знанието ще ви помогне да избегнете всички капани заложени в мненията и съветите на хората около вас, съмненията и страховете, които е нормално да изпитвате и в случай на нужда ще ви даде възможността да реагирате адекватно.

 

С любезното съдействие на Логопедичен Кабинет „Логопедика”

Снимки: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар