Най-честите въпроси за обръщането на вазектомията – част 1

Вазектомията е операция, при която се съединяват краищата на семепроводите, така че да попречат на сперматозоидите да се придвижват от тестисите към пениса.

 

Вазектомията е обратима дори и след продължителни периоди от време, в някои случаи дори след повече от 25 г. Мъжкото тяло постоянно произвежда сперматозоиди, затова дори след дълго време би трябвало да има жизнеспособни такива. Въпреки това успешното забременяване след възстановяването от вазектомията зависи до голяма степен от опита на хирурга, здравословното състояние на мъжа, възрастта и плодовитостта на двамата партньори.

 

Периодът между извършването на вазектомията и нейното обръщане, също оказва влияние. Предлагаме ви отговорите на някои от най-често срещаните въпроси, свързани с тази операция:

 

При вазектомията хирургът съединява краищата на семепроводите, за да не могат сперматозоидите да се придвижват от тестисите към пениса. Това намалява ли шанса за обръщане на вазектомията?

 

Отговорът е не. Резултатът от операцията за обръщане на вазектомията зависи от състоянието на мъжа в момента, в който се извършва процедурата и от работата на хирурга, извършващ операцията.

 

По време на операцията хирургът проверява състоянието на спермата и семепроводите. Ако в семепроводите се съдържа сперма, двата им края могат да бъдат възстановени в предишното им състояние. Ако няма сперматозоиди в края на семепроводите, има вероятност да е налице запушване близо до тестисите. В такъв случай ще е необходимо провеждането на по-сложна операция, при която процентът успеваемост е по-нисък.

 

Четете още: Нарушения в производството на сперма

 

Налице ли е увреждане на нервите при извършване на вазектомия? При обръщането ѝ нервите ще се възстановят ли?

 

Възможно е да се появи болка след вазектомия, дължаща се на увреждане на нерви, но това се случва рядко. В някои случаи обръщането на вазектомията ще облекчи болката, но  като цяло това е рядкост. Този  проблем трябва да се реши преди процедурата по обръщане, но за жалост премахването на болката не е сигурно.

 

Как се извършва операцията? Изисква ли се пълна упойка и колко часа продължава? Как протича възстановяването?

 

Вазектомията като цяло се извършва в амбулаторни условия, като може да се направи с пълна или месна упойка по преценка на хирурга и в зависимост желанието на мъжа. Обикновено операцията продължава 3-4 ч., като хирургът използва микроскоп. Възстановяването може да отнеме от 5 до 14 дни. През първите 4 седмици след процедурата е препоръчително да се избягва вдигане на тежки предмети и полови контакти.

 

Възможно ли е да не може да ви се направи операция по обръщане на вазектомия?

 

Със сигурност има пациенти, които са по-добри кандидати за възстановяване след вазектомия от други, но времето не е непременно фактор за успеваемост. Въпреки това, в случай че жената също се е подложила на стерилизация, като връзване на тръбите, по-добрият избор може би ще бъде аспирация на сперматозоиди в съчетание с ин витро оплождане, а не операции по възстановяване.

 

Четете още: Азооспермия

 

Какъв е рискът от появата на странични ефекти – импотентност, изпускане на урина и т.н.?

 

Страничните ефекти обикновено са минимални и включват подуване, болка или леки синини. Въпреки това, самата процедура по обръщане на вазектомията не би трябвало да има някакъв ефект върху потентността на мъжа или функциите на пикочния мехур и нормалното уриниране.

 

Каква е успеваемостта на обръщането на вазектомия?

 

Успеваемостта варира в зависимост от няколко фактора. Изминалото време от извършването на операцията помага да се предвиди колко е вероятно да се възстановят двата края на семепровода.

 

Въпреки това, връщането на сперматозоидите в еякулата не гарантира забременяване. Вероятността за забременяване обикновено варира между 30 и 70%.

 

Продължава на: Най-честите въпроси за обръщането на вазектомията – част 2

Добави коментар