Най-честите въпроси за обръщането на вазектомията – част 2

Продължава от: Най-честите въпроси за обръщането на вазектомията – част 1

 

Има ли друг начин за връщане на „плодовитостта“?

 

Единственият друг вариант, който може да доведе до забременяване и ще позволи използването на спермата на мъжа и оплождането на женската яйцеклетка е хирургично извличане на сперматозоиди (чрез екстракция или аспирация), комбинирано с ин витро оплождане.

 

Сперматозоидите, извлечени от тестисите, могат да се инжектират директно в яйцеклетката, която предварително е била взета от жената. За целта жената трябва да се е подложила на хормонална стимулация преди тази процедура, за да има по-добри шансове.

 

Това е много ефективен, но доста скъп начин за забременяване. Въпреки това дава добри резултати.

 

Колко пъти може да бъде извършено обръщането на вазектомия?

 

Няма определен максимален брой пъти, в които мъжът може да обърне ефекта на вазектомията, но при голям брой процедури степента на успеваемост може да намалее. Първото обръщане на процедурата има доста по-висок процент успеваемост. С всяка следваща операция вероятността от образуване на белези в скротума нараства и прави последващи операции по-трудни.

 

Четете още: Факти и митове за мъжкото безплодие – част 1

 

Какви са опциите, ако няма сперматозоиди в семепровода?

 

Липсата на сперматозоиди в семепровода най-често се дължи на неговото запушване. Опитен хирург е в състояние да открие проблемното място по време на операцията и да реши проблема с помощта на байпас.

 

Ако той обаче не е в състояние да извърши тази процедура, може да се наложи да се подложите на повторна операция, в която да се отстрани запушването на канала. Ето защо е важно да имате доверие на хирурга, който ще ви направи операцията и да сте наясно с неговите качества и опит.

 

Кога могат да се появят проблемите?

 

Проблемите от обръщане на вазектомия обикновено се появяват в рамките на първите 6 месеца, но реално могат да се случат по всяка време.

 

Има ли последици за качеството на сперматозоидите след няколко години живот с вазектомия?

 

Качеството на спермата би трябвало да се върне към нормалното си състояние 3-6 месеца след процедурата, тъй като това е времето, нужно на тестисите да образуват нови сперматозоиди. Въпреки това, броят и подвижността им може да бъде по-ниска след възстановяването, поради частично запушване или белези.

 

Безопасно ли е младо момче да се подложи на вазектомия (например 18-19 г. младеж)?

 

Лекарите смятат този вариант за неразумен. Въпреки всичко вазектомията не е 100% обратима. Това създава риск за един млад мъж, никога да не може да създаде свои биологични наследници.

 

Четете още: Какво значи лоша спермограма?

 

Какво е възстановяването след обръщането на вазектомията?

 

Повечето мъже се възстановяват от тази процедура в рамките на няколко дни. Специалистите препоръчват в продължение на 2 дни мъжете да прилагат ледени компреси и да почиват. След 2-3 дни могат дори да се върнат на работа.

 

Трябва да знаете обаче, че в някои случаи възстановяването може да отнеме малко повече време, особено ако е извършвано отпушване на семепровода. В продължение на поне 4-6 седмици трябва да избягвате вдигането на тежки предмети, прекалено физическо натоварване и полови контакти.

 

Има ли възрастова граница за обръщане на вазектомия?

 

Успешното забременяване е свързано по-скоро с възрастта на жената, отколкото на мъжа. Ето защо на практика няма възрастова граница за обръщане на вазектомията, особено ако мъжът е в добро здраве.

Добави коментар