Най-полезните храни през есента

В днешно време, целогодишно може да се намери, който и да е хранителен продукт в магазина. Но ето точно кои храни ще са ви особено полезни през есента:

 

Домати

 

Те са рекордьори по съдържание на ликопен – рядък растителен пигмент, който придава на доматите техния червен цвят. Той предпазва от рак и намалява холестерола, предпазва и от UV лъчите, а не трябва да забравяте, че есенното слънце се счита за най-коварно и вредно за кожата. Доматите съдържат и много калий, фибри и витамин C, а това означава, че те ще ви помогнат да укрепите имунната си система преди „сезона на грипа“.

 

Както знаете, много витамини и антиоксиданти се унищожават или не се усвояват от организма след топлинна обработка. Това, обаче, не се отнася до ликопена – неговите полезни свойства се запазват и в консервираните домати, доматеното пюре, кетчупа. Ако не ви се занимава с консервирането на домати за зимата, можете просто да ги замразите във фризера!

 

Зеле

 

Съдържащите се в зелето антиоксиданти предпазват тялото от много видове рак (включително и на простатата). А желязото, както ви е известно, е необходимо за нормалното кръвообразуване и поддържането на функциите на мозъка.

 

Четете още: Ябълка всеки ден, държи доктора далеч от мен!

 

Тъй като зелето е изключителен източник на фибри, то може да бъде вашият най-добър помощник при детоксикацията на организма – фибрите ще изчистят организма ви, ще подобрят обмяната на веществата и работата на чревния ви тракт.

 

Боб

 

Той е богат на белтъчини и фибри, антиоксиданти, витамини, минерали и най-вече на желязо. Бобът е добър заместител на месото, като източник на протеини, като при това не съдържа нищо вредно. Той засища, добре утолява глада и съдържа „бавни“ въглехидрати, които бавно се абсорбират в кръвта и зареждат с енергия, но без да водят до образуването на излишни килограми.

 

Така че, ако през лятото сте отдавали предпочитания на пържоли, шишчета и наденици на скара, то есента е времето, през което трябва да позабравите за сочните мръвки и да прочистите кръвта си.

 

Броколи

 

Те са богати на фолиева киселина, фибри и калций. 100 грама от този вид зеле ви предоставя дневната доза витамин С. Броколите се считат за един от най-силните природни борци с рака – те не само предотвратяват ракови заболявания, но също така и забавят развитието на вече съществуващи.

 

Четете още: Топ 10 храни през есента – част 1

 

Изключително богати са на бета-каротин, от който се образува витамин А. Той има благоприятен ефект върху кожата и косата, които след горещото лято може да изглеждат наистина не особено добре.

 

Мазна риба

 

Рибните мазнини са най-добрият естествен източник на омега-3 мастни киселини, които тялото получава само чрез храната. Тези вещества подобряват състоянието на сърдечно-съдовата и нервната системи, регулират баланса на холестерола, а също така и значително намаляват риска от развитие на ракови заболявания. Освен това, в рибата се съдържат и много фосфор, селен и витамини от група В.

 

„Коктейлът“ от витамини и минерали, съдържащи се в мазната риба, предотвратява есенната депресия. За да поддържате тонуса си и да избегнете сънливостта, промените в настроението и постоянната умора, включете в есенното си меню и богата на мазнини риба.

 

Четете още: 4 храни за подсилване на имунитета през есента

 

Овесена каша

 

В нея има много магнезий, който е от съществено значение за здравите зъби и сърце, както и фибри, които понижават холестерола и предотвратяват инфаркта. Освен това, овесената каша е натурално средство за превенция на диабета, тъй като комбинацията от магнезий и фибри регулира нивото на кръвната захар и не му позволява да достига до критични нива.

 

Добре е да ядете овесена каша през цялата година, но сега тя ви е най-необходима. Ако работният ви график е особено натоварен през есента и не ви дава възможност да се храните нормално през деня, то поне си осигурете здравословна закуска. Овесена каша съдържа същите „бавни“ въглехидрати, както боба, и благодарение на тях „зарежда“ мозъка ви и ви гарантира продължително усещане за ситост.

 

Източник: www.zaneya.com

Добави коментар