Най-доброто време за забременяване

Всеки знае, че за забременяването са необходими сперматозоид и яйцеклетка, които се сливат. Повечето хора знаят, че жените отделят само една яйцеклетка на месец, а мъжете отделят милиони сперматозоиди с всяка еякулация. Въпросът е кога опитите е най-вероятно да бъдат възнаградени с успех.

 

Ето какво знаем: По време на всеки менструален цикъл на жената, има около 6 дни, през които може да забременее. Този период включва 5-те дни преди овулация и деня на овулацията. Тези 6 дни не са единствените в женския цикъл, когато тя евентуално може да забременее, но са периода, в който има най-големи шансове за това.

 

Кой е най-добрият ден за забременяване?

 

Сперматозоидите могат да живеят до 5 дни в женската репродуктивна система. Яйцеклетката живее около 24 часа след като е отделена. Това означава, че тя трябва да бъде оплодена през тази дванадесет часова времева рамка.

 

Освен това, току що изхвърлената от мъжкия организъм сперма не може веднага да оплоди яйцеклетката. Необходимо е да се извършат серия от промени, през които спермата трябва да премине щом попадне в женската репродуктивна система. Тези промени правят сперматозоидите по-подвижни и им позволяват да проникнат в яйцеклетката.

 

Четете още: Кога тялото ви е готово за бременност?

 

За този процес са необходими 10 часа. Ето защо тези 5 дни преди овулация са толкова важни. В момента, в който настъпи овулацията спермата има много малък времеви прозорец да оплоди яйцеклетката. За да има оплождане е необходимо спермата вече да е готова и да очаква появата на яйцеклетката.

 

Деня на овулацията

 

Може би мислите, че най-добрият ден за забременяване е деня, в който жената овулира. Изследователите са изучавали дали в деня на овулацията на жената, сексуалният акт увеличава шансовете за зачеване. Изненадващото според тези проучвания се оказва, че деня на овулацията не е най-добрият ден от женският цикъл за забременяване.

 

Ден преди овулацията

 

Денят преди овулацията всъщност е по-добър за зачеване, отколкото по време на овулацията. Причината за това е, че спермата, еякулирана в деня преди овулация, има време да премине през нужните промени и да достигне яйцеклетката.

 

Четете още: Кога жената има най-големи шансове да забременее?

 

Два дни преди овулацията

 

Дори по-интересно е, че изследователите открили, че шансовете жената да забременее, когато прави секс 2 дни преди овулацията са също толкова големи и дори може би по-големи отколкото да прави секс 1 ден преди овулацията.

 

3-4 дни преди овулацията

 

Може би си мислите, че правенето на секс 3-4 дни преди овулацията,  ще намали шансовете за забременяване, но всъщност ви дава по-голям шанс за зачеване отколкото в деня преди овулацията.

 

5 дни преди овулацията

 

Правенето на секс в този ден също може да доведе до забременяване, но по-реалистичните шансове започват от 4-тия ден преди овулацията до 1-ви ден преди овулацията.

 

Кога е най-доброто време да забременеете?

 

За да успеете да забремнеете е необходимо не само да знаете в кои дни да правите секс. Трудността идва от факта, че има повече от един метод да изчислите кога точно настъпва овулацията, но нито един от методите не е точен. Ако не може да определите точният ден на овулацията, може да изпуснете идеалният момент за забременяване. Отделянето на цервикална слуз е едно от условията за зачеване.

 

Четете още: Как жената да разбере, кога е в овулация?

 

Цервикалната слуз се отделя за да помогне на сперматозоидите да се придвижат по-лесно през вагината. Също така съдържа вещества, които помагат на спермата да оцелее. Веществата в тази слуз увеличават подвижността на сперматозоидите помагайки им да достигнат по-лесно до яйцеклетката. Затова учените казват, че най-добрия момент за правене на секс е, когато се появи цервикалната слуз.

Добави коментар