Най-добрите храни за отслабване през зимата
Качването на килограми през зимните месеци е проблем, с който почти всеки се е сблъсквал в живота си и то не веднъж. Предлагаме ви няколко храни, с чиято помощ не само ще избегнете напълняването, а дори е вероятно кантарът да започне да показва по-малки цифри:
Лимон „Майер“
Лимонът „Майер“ е кръстоска между лимон и портокал. Той може да подобри метаболизма ви. Според изследване, направено в университета в Бриджпорт, Кънектикът, този плод може да подобри способността на черния дроб да разгражда токсините, които забавят метаболизма, с до 30%.
Танжело
Този микс между грейпфрут и мандарина е само 60 калории, а съдържа 3 гр фибри, плюс голяма доза витамин С, фолиева киселина и калий. Той ще ви даде много енергия по време на зимните тренировки.
Червен портокал
Изследвания, проведени в Италия, установяват, че антиоксидантите, които придават ярко червения цвят на този портокал, помагат и за загубата на тегло. Проведени експерименти с животни, показват, че за 3 месеца животните, приемали ежедневно сок от червен портокал всеки ден, изгубили 13% от теглото си. Не пийте само сок, обаче. Хапвайте и плода, защото той е богат на фибри, което ще направи отслабването още по-лесно.
Четете още: Как да избегнете качването на килограми през зимата?
Качамак
Това кремообразно царевично ястие има ниско съдържание на мазнини, сложни въглехидрати и високо съдържание на фибри. Царевицата е източник на няколко витамина, включително фолиева киселина, ниацин и витамин С. Неразтворимите фибри ви засищат и понижават холестерола и теглото.
Помело
Помелото е предшественик на грейпфрута, който съдържа флавони – клас антиоксиданти, които помагат за предотвратяване разпространяването на ракови клетки. Освен това съдържа калий и фолиева киселина. Лесно може да замени грейпфрута, портокала или ананаса в множество рецепти.
Слънчоглед
Слънчогледовите семки са изключително подходящи ако искате да хапнете нещо между основните хранения. Само шепа слънчогледови семки ще потиснат апетита ви и ще доставят на тялото ви голямо количество магнезий, витамин Е, селен и мастно-разтворим антиоксидант.
Витамин Е неутрализира свободните радикали, които иначе биха увредили важни структури, съдържащи мазнини, като клетъчни мембрани, мозъчни клетки и холестерол.
Четете още: Кои зеленчуци да избирате през зимата?
Мед
Медът е перфектен натурален подсладител. Неговите естествени захари предотвратяват изтощението и повишават енергията. Антиоксидантите подсилват имунната система и имат дори антимикробни свойства – убиват бактериите и успокояват възпаленото гърло. Медът всъщност може да лекува дори махмурлук – естествените захари ускоряват окисляването на алкохола в черния дроб.
Яйца
Яйцата са чудесен източник на незаменими аминокиселини и осигуряват на тялото селен, йод, триптофан и витамин В12. Всички те са от съществено значение за подхранването на тялото.
Засищането на организма с хранителни вещества помага за поддържането на здравословно тегло и стабилизирането на кръвната захар.
Снимки: Cathy Cho, Chiot's Run, leedav Foter.com